Unge pårørende
Når en forælder eller søskende får en nyresygdom, rammer det hele familien. Er du pårørende til en kæreste med nyresygdom, kan du have bekymringer, som andre unge ikke har. Det kan være ensomt at være ung pårørende og tanker og bekymringer kan fylde meget i hverdagen. Men du er ikke alene. Andre unge pårørende vil kunne genkende dine tanker og følelser, og det er muligt at få hjælp og støtte.
Her på siden kan du finde mere information om, hvad det vil sige at være ung og pårørende, hvordan du kan håndtere situationen og hvordan du kan finde hjælp og støtte i Nyreforeningen.
Typiske reaktioner
Der er stor forskel på, hvordan unge reagerer, når alvorlig sygdom rammer familien eller parforholdet. Når det er en forælder, som bliver syg, har du måske søskende som reagerer helt anderledes end dig. Nogle har behov for at tale meget om sygdommen, andre har behov for at trække sig og selv sortere tankerne. Det er vigtigt, at I i familien eller i parforholdet får talt om, hvordan I har det og hvad I har behov for. Det kan for eksempel være en snak om, hvor meget du ønsker at vide og hvornår du gerne vil informeres, når der sker ændringer i sygdommen.
Husk, at det er ok at vise følelser og at det er ok at være ulykkelig eller lykkelig, trist eller glad, vred og frustreret eller have det sjovt. Glæde og sorg går hånd i hånd, og det er helt normalt at gå ind og ud af de forskellige følelser. Det hjælper dig med at være i det, og det giver dig styrke til at være der for din forælder, søskende eller kæreste.
Det er også normalt at opleve stærke følelser, vrede og voldsomme reaktioner, som du måske ikke kender fra dig selv. Her kan du vise omsorg for dig selv ved at anerkende dine følelser og acceptere, at det er naturligt og helt ok at have negative tanker, når livet er svært.
Hvordan passer jeg på mig selv?
Bekymringer og tanker om din pårørendes sygdom kan fylde i din dagligdag. Det kan give ro at tale åbent med den nyresyge om nyresygdommen og hvad situationen er. Kommunikation omkring sygdom er vigtig og kan bidrage til, at du føler dig oplyst og ved hvordan det står til med din pårørendes sygdom. Hvor meget du vil vide er op til dig, men det er vigtigt at lave aftaler om dette.
Husk også, at det er vigtigt at koble af og give plads til dig selv. Det kan være via fritidsinteresser, venner eller andre ting som gør dig glad. At koble af og gøre ting, som gør dig glad, giver dig overskud og energi, som er vigtig for dit eget velvære. Husk, at det også er godt for den nyresyge at se dig glad, og du har også mere at give af, når du selv er i balance og har det godt.
Har du svært ved at holde fast i din skole eller uddannelse, kan det være en god idé at tale med din skole eller studievejleder. Er du i tvivl, kan du også kontakte Nyreforeningens socialrådgiver.
Det kan være svært at tale med vennerne, for de kender muligvis ikke noget til nyresygdom eller det at have en nærtstående med en alvorlig sygdom. Det kan derfor være befriende og helende at møde andre, som man kan spejle sig i og som ved, hvad det vil sige at have en nyresyg forælder, søskende eller kæreste. Nyreforeningen har flere tilbud, hvor du netop får mulighed for at møde én eller tale med én, som er i samme situation.
Tilbud og aktiviteter i Nyreforeningen
Som ung pårørende har du måske aldrig mødt en anden ung, som har en forælder, søskende eller kæreste med nyresygdom. I Nyreforeningen har du mulighed for at tale med en anden ung pårørende, som lytter til dig, og du kan selv høre andre unge pårørendes oplevelser med det at være ung og pårørende. Her kan du læse mere om vores forskellige arrangementer og initiativer: