Påskeæg, VM-fodbold på tv og fejring af Kongens fødselsdag. På dialyseafsnittet i Kolding, Sygehus Lillebælt, gør de året rundt noget ud af mærkedagene, fortæller sygeplejerske Maibritt Feldfoss. Hun mener, at det er vigtigt at skabe nogle hyggelige rammer for nyrepatienterne, så sygdommen ikke fylder det hele.
Af Thora Bruun Makita.
Påske, kong Frederiks fødselsdag, fastelavn, Sankt Hans, VM-fodbold, Halloween, jul og nytår. På dialyseafsnittet på Sygehus Lillebælt er der mange markeringer og dage lidt ud over den almindelige hverdag. Både af sportsbegivenheder og mærkedage.
Og det vækker begejstring hos mange af stedets dialysepatienter, fortæller sygeplejerske Maibritt Feldfoss:
”Jeg har fået mange positive tilbagemeldinger fra dialysepatienter, fx om hvor hyggeligt her var pyntet, så vedkommende helt følte sig hjemme. En anden sagde, at hun næsten glædede sig til at komme her hen for at se, hvad der skulle ske.”
Den største højtid på året – julen – blev selvfølgelig også markeret.
”Den 13. december havde vi Lucia-optog på dialyse-afsnittet, det var børn fra SFO-byskole, der kom og optrådte. Det var et rørende øjeblik. Der var også et par af patienterne, der fik våde øjne,” fortæller Maibritt Feldfoss, der har stået for at sætte aktiviteterne i gang.
Rare rammer
Men hvorfor fejrer afsnittet alle disse mærkedage?
”Jeg synes, at det er vigtigt, at dialyseafsnittet også er hyggeligt, patienterne skal ikke føle sig som et nummer. Selvom det er trist, at de skal bruge så megen tid her, så vil vi gerne skabe nogle rare rammer, der også sætter fokus på noget andet end sygdom. Det skal ikke være så klinisk alt sammen,” siger Maibritt.
Det er en stor patientgruppe, der kommer fast på dialyseafdelingen på sygehuset. Den yngste er sidst i 20’erne og den ældste omkring de 90 år. De fleste kommer tre gange om ugen i fire timer hver gang. Så man får tid til at lære hinanden at kende. Patienterne drager en enorm omsorg for hinanden, men også patienter og personale lærer hinanden godt at kende, fortæller Maibritt.
”Personalet kommer ind under huden på patienterne på en anden måde, end hvis det blot var patienter, der kom i tyve minutter og så til tjek igen tre måneder efter. Vi hører jo også om patienternes familier og problemer, og når vi har den her berøringsflade med dem, synes jeg ikke, det behøver at være så klinisk. Det skal også være hyggeligt og i rare omgivelser,” siger hun og understreger, at man selvfølgelig skal overholde hygiejneregler, selv om man fx pynter op mm.
Det er desuden helt frivilligt og helt i orden hvis nogle patienter ikke ønsker at deltage i markeringen af højtiderne eller mærkedage.