Om Nyreforeningen
Nyreforeningen er en dansk patientforening og interesseorganisation, der har til formål at varetage interesserne for nyre- og urinvejssyge, pårørende og donorer. Foreningen blev stiftet i 1975 og har i dag ca. 5.700 medlemmer fordelt på 16 lokale kredse.
Vores arbejde består i at forbedre vilkår og behandlingsmuligheder for nyre- og urinvejssyge, pårørende og donorer. Gennem vores egen forskningsfond støtter vi desuden den danske forskning på nyreområdet.
Samtlige valgte medlemmer af Nyreforeningens ledelse, både i landsforeningen og de lokale kredse, arbejder frivilligt.
Lær os bedre at kende her på siden:
Værdigrundlag
Nyreforeningens Forskningsfond
Protektor
Årsberetning
Årsregnskab
Internationalt arbejde
Æresmedlemmer
Årets solfanger
Nyreprisen
Indsamling og sponsorer
Organisation
Værdigrundlag
I Nyreforeningen møder vi livet i alle dets afskygninger i form af håb, sorg, glæde, frustration, livsmod, frygt etc. Derfor insisterer vi på livskvalitet og livsglæde men tager også livet alvorligt, når det synes håbløst og meningsløst.
Nyreforeningen er en åben patientforening, der varetager nyrepatienters og pårørendes interesser, som styres af patienter og pårørende og som aktivt byder alle, der ønsker at støtte nyrepatienter, velkommen som medlemmer.
Seriøsitet og saglighed er nøgleord for Nyreforeningen. Seriøsitet og saglighed kendetegner vores arbejde på alle niveauer og er udgangspunktet for vores kontakt – centralt og lokalt – til politikere, medier, myndigheder, råd og nævn m.m.
I Nyreforeningen er nærhed vigtigt. Vi insisterer derfor på reel medlemsindflydelse, stærkt lokalt engagement og tæt personlig kontakt både til sygehuse og til patienter og pårørende.
I Nyreforeningen er frivillighed og engagement store idealer. Engagement er for os et spørgsmål om at være nærværende overfor hinanden og løfte i flok. Den enkelte frivilliges indsats er af stor værdi for os, og frivillighed og professionalisme går hos os hånd i hånd.
Protektor

Foto: Stine Heilmann
Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary har siden 2005 været protektor for Nyreforeningen.
Årsberetning
Årsberetningen beskriver Nyreforeningens arbejde i det forgangne år. I årsberetningen står også de vigtigste økonomiske nøgletal for foreningen. Årsberetningen udkommer i forbindelse med generalforsamlingen, som hvert år afholdes den tredje weekend efter påske. I år har vi dog været hurtige, og den ligger derfor allerede klar til at læse nu.
Årsregnskab
Nyreforeningens årsregnskab udgør den finansielle bestanddel af årsberetningen og består af balance, resultatopgørelse og noter, herunder redegørelse for anvendt regnskabspraksis og opgørelse over bevægelserne i egenkapitalen.
Internationalt arbejde
Nyreforeningen samarbejder med de andre nordiske nyreforeninger fra Sverige, Norge, Island og Finland gennem Nyresyges Nordiske Samarbejdsorgan (NNS). NNS mødes en gang om året, og landene skiftes til at være vært.
Læs mere om de nordiske nyreforeninger på deres hjemmesider:
Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (Norge)
Njurförbundet (Sverige)
Munuais- ja maksaliitto (Finland)
Félag nýrnasjúkra (Island)
Æresmedlemmer
2021: Jan Rishave, landsformand for Nyreforeningen 2014 – 2021
2018: Ann Bellis Hansen, kredsformand Østjylland 1987 – 2020
2014: Stig Hedegaard Kristensen, formand for Nyreforeningen 2002 – 2014
2011: Klaus Ølgaard, Professor, overlæge, dr.med. Institut for Klinisk Medicin, Rigshospitalet
2007: Søren Madsen, pensioneret overlæge fra Nyremedicinsk afdeling C, Aarhus Universitetshospital
2007: Hans Erik Hansen, pensioneret overlæge fra Aarhus Universitetshospital
2000: Willy Jagd Jensen, formand for Nyreforeningen 1975 – 1996
1994: Bent Nielsen, overlæge, Hvidovre Hospital
1993: Jørn Hess Thaysen, professor dr.med., Rigshospitalet
1992: Ole Fjeldborg, overlæge, Aarhus Transplantationscenter
Årets solfanger
Årets solfanger er en pris, der gives til en person, som i særlig grad har bidraget til glæde og livskvalitet blandt nyrepatienter. Prisen gives til en sand ildsjæl, der virkelig brænder for at hjælpe nyrepatienter til bedre forhold. En person, der tænker ud af boksen og som støtter i svære perioder. Prisen gives for indsatsens medmenneskelige indhold.
Prismodtageren kan eksempelvis være en patient eller en pårørende, som gør noget ekstra for andre patienter eller pårørende. Det kan være en frivillig, som har igangsat et vigtigt projekt, som skal styrke livskvaliteten blandt patienterne osv. Prisen gives ikke til sundhedsfagligt personale
Årets solfanger er blevet uddelt siden 2012.
Ønsker du at indstille en person til Årets solfanger, så kan du gøre det ved at skrive til mail@nyre.dk. Du skal skrive en begrundelse for, hvorfor netop denne person fortjener at blive Årets solfanger. Prisen uddeles hvert forår på Nyreforeningens landsmøde. Fristen for at indstille personer annonceres i Nyrenyt og her på hjemmesiden.
Årets solfanger gennem årene
2022: Familien Villadsen
2021: Rita Bruun
2019: Annika Slot Overgaard
2018: Jesper Dalgaard Pøhler
2017: Kristine Lykke Roed
2016: Irene Viggo
2015: Jesper Collin
2014: Svend Eisenhardt, første hæmodialysepatient i Grønland
2013: Helle Hansen, sygeplejerske, Nykøbing Falster Limited Care
2012: Lis Frandsen, frivillig i Københavns Omegnskreds
Nyreprisen
Nyreprisen gives til professionelle sundhedsaktører, der har gjort en ekstraordinær indsats for nyresyge i Danmark.
2022: Per Eggert, koordinerende sygeplejerske på Nyreforeningens dialyseklinik på Fanø 2017-2022
2021: Christina Rosenlund, overlæge i neurokirurgi på Odense Universitetshospital
2019: Dialyseafdelingen på Regionshospitalet i Randers
Sponsorer og indsamling
Nyreforeningen modtager indimellem sponsorater f.eks. i forbindelse med arrangementer. Samtlige beløb, der gives til Nyreforeningens aktiviteter, bliver kanaliseret direkte over i Nyreforeningens Forskningsfond.
Nyreforeningen følger Danske Patienters retningslinjer for samarbejde med medicoindustrien: Retningslinjer for samarbejde.
Nyreforeningen gennemfører løbende indsamlinger til foreningens arbejde og specifikke formål. Læs mere om Nyreforeningens indsamlingsaktiviteter for det indeværende år her.
Organisation
Hent Nyreforeningens vedtægter
Generalforsamling
Landsforeningens øverste myndighed er landsgeneralforsamlingen, der holdes hvert år den tredje weekend efter påske. Alle medlemmer har tale- og stemmeret. På landsgeneralforsamlingen vælges landsformand, næstformand og 2. næstformand for to år.
Du kan afgive stemme på generalforsamlingen ved fuldmagt. Du kan læse og printe fuldmagten ved at klikke her.
Forretningsudvalget
Forretningsudvalgets opgave er at følge udviklingen og tage initiativer i forhold til politikken i Folketinget og EU samt at varetage Nyreforeningens interesser i forhold til nationale og internationale operatører. Forretningsudvalget varetager den daglige drift i samarbejde med sekretariatet.
Forretningsudvalget har otte medlemmer. Landsformand, næstformand og 2. næstformand samt fem medlemmer, der er valgt i hver region.
Forretningsorden for Forretningsudvalget
Se medlemmer af Forretningsudvalget
Hovedbestyrelsen
Hovedbestyrelsen varetager foreningens overordnede ledelse. Hver lokale kreds vælger et medlem og en suppleant til Hovedbestyrelsen. Hovedbestyrelsens opgave er at godkende foreningens budget og politiske målsætninger.
Forretningsorden for Hovedbestyrelsen – januar 2019
Se medlemmer af Hovedbestyrelsen
Udvalg
Nyreforeningen har et Patientudvalg, et Pårørendeudvalg og et Donorudvalg. Medlemmer til udvalg vælges af Hovedbestyrelsen.
Regionaludvalg
Der er fem regionaludvalg, som geografisk svarer til regionerne. Hver lokale kreds i regionens geografiske område kan vælge en repræsentant og en suppleant til Regionaludvalget. Regionaludvalgenes opgave er at følge udviklingen indenfor sundheds-, social- og arbejdsmarkedspolitikken i regioner og kommuner, at tage initiativer i forhold til politikken i regioner og kommuner samt at varetage Nyreforeningens interesser i forhold til alle operatører i regionens geografiske område.
Forretningsorden for regionaludvalg
Find dit regionaludvalg
Lokale kredse
Fordelt rundt om i landet er 16 lokale kredse med selvstændige bestyrelser. Kredsens opgave er først og fremmest at tilbyde aktiviteter for medlemmerne og synliggøre Nyreforeningen lokalt.
Kredsens bestyrelse er på Nyreforeningens vegne forhandlingsberettiget overfor relevante lokale myndigheder. Kredsens øverste myndighed er kredsgeneralforsamlingen, der holdes inden den 15. februar hvert år. Alle medlemmer, der bor i kredsens område, har tale- og stemmeret. På kredsgeneralforsamlingen vælges en kredsformand og et antal bestyrelsesmedlemmer, alle med en valgperiode på to år. Kredsene har egne vedtægter, og kredsenes økonomi er uafhængig af landsforeningens.
Sekretariatet
Sekretariatet står for en lang række praktiske og administrative opgaver i forbindelse med Nyreforeningens virke.