Almindelig dansk hverdagsmad kan være hård kost for nyrerne. Især hvis man spiser mange færdigretter, saltet og røget pålæg, kød fra okse og svin og er flittig med saltbøssen. Det kan få affaldsstoffer til at hobe sig op i blodet og sætte skub i udviklingen af nyresygdomme, som rammer 10-15 procent af os.
Heldigvis findes der en måde at spise på, som kan reducere mængden af affaldsstoffer. Først og fremmest gælder det om at spise flere grøntsager, mere frugt og flere kostfibre. De råd kender de fleste, men desuden skal man holde et vågent øje med madens indhold af proteiner og salte, fx fosfat, der kan gemme sig i ellers sunde råvarer som ost, mælk og brød.
Louise Havkrog Salomo, læge og ph.d., og Nikita Misella Hansen, ph.d.-studerende, cand.scient. og klinisk diætist, er begge ansat på Rigshospitalets nyreafdeling, og de har lige dokumenteret i et videnskabeligt langtidsstudie, at deres bud på en ny, nyrevenlig hverdagsmad rent faktisk virker. I bogen ’Ren nydelse’ afslører de principperne og præsenterer 78 madopskrifter.
Kosten er en meget vigtig medaktør, hvis man vil forebygge eller undgå at forværre en nyresygdom. Men det er vigtigt at sammensætte den rigtigt. I stedet for restriktioner og begrænsninger har forfatterne udviklet nyrevenlig hverdagsmad, som kan hjælpe alle, der ønsker at hjælpe deres nyrer. Nyrevenlig hverdagsmad smager godt, er nem at lave og følger årstiderne.
Bogens opskrifter er udviklet i samarbejde med kokke fra Meyers Madhus.
Bogen kan købes hos din boghandler.