Merudgifter når du har et nyresygt barn
Når ens barn får en kronisk nyre- eller urinvejssygdom, er der rigtig meget nyt, man som forælder skal sætte sig ind i. Har dit barn en nyresygdom og er funktionsevnen nedsat, så det påvirker jeres hverdag i væsentlig grad, kan du søge din kommune om forskellige former for hjælp. Du har bl.a. mulighed for at søge om økonomisk hjælp til de ekstra udgifter, som sygdommen medfører.
Det er din kommune, der efter en konkret og individuel vurdering afgør, om du er berettiget til hjælpen.
Din kommune skal yde rådgivning om merudgifter, når du har et nyresygt barn. Det er altid en god ide at vende jeres situation med en socialrådgiver. Brug gerne Nyreforeningens socialrådgiver som sparringspartner, før du kontakter kommunen.
Dækning af merudgifter til børn med nyresygdom efter barnets lov § 86
Du kan søge hjælp fra kommunen til at dække de merudgifter, som du ikke ville have haft, hvis dit barn var rask. I skal selv afholde den del af udgifterne, som svarer til de udgifter, I normalt ville have haft. For at få bevilget økonomisk hjælp kræves der lægelig dokumentation, hvilket du roligt kan give sagsbehandleren tilladelse til at indhente fra hospitalet. Merudgiftsydelsen udbetales uden hensyn til, hvad du har af indtægter og formue. Ydelsen er skattefri.
Formålet med merudgiftsydelsen
- At familien kan leve så normalt som muligt
- At barnet kan forblive i sit eget hjem
- At forhindre, at barnets nedsatte funktionsevne eller kroniske lidelse forværres eller får andre og mere alvorlige følger
Betingelse for at få merudgiftsydelsen
- At barnet er under 18 år
- At barnet har et betydeligt og varigt nedsat funktionsniveau eller en indgribende kronisk eller langvarig lidelse af mindst 1 års varighed
- At merudgiften er en følge af ovenstående
- At barnet forsørges hjemme hos sine forældre eller andre nære pårørende eller opholder sig på efterskole, som et naturligt led i familiens liv
- At merudgiften er mindst 5.348 kr. pr. år. (2023-takst).
Det er umuligt at nævne alle de merudgifter, der kan komme på tale, da det er meget forskelligt fra familie til familie, hvilke merudgifter de har. Her er nogle eksempler på merudgifter:
Hvordan beregnes dækning af merudgifter?
Beløbet til dækning af nødvendige merudgifter kan ydes, når de skønnede udgifter udgør mindst 5.348 kr. pr. år (2023-takst).
I udarbejder sammen med kommunen et overslag over de udgifter, I efter al sandsynlighed vil få i det kommende år. Dette sammenholdes med, hvilke udgifter en tilsvarende familie, som ikke har et kronisk sygt barn, ville have.
I får herefter udbetalt en fast månedlig ydelse, som skal dække de merudgifter, der er en følge af barnets sygdom. Ydelsen fastsættes ud fra de skønnede merudgifter pr. måned og afrundes til nærmeste kronebeløb, der er deleligt med 100.
Du skal være opmærksom på, at merudgiftsydelsen er en løbende udgift, som kommunen skal fortsætte med at udbetale, indtil der i forbindelse med opfølgning er truffet ny afgørelse om merudgifter.
Hvis kommunen vurderer, at dit barn er omfattet af målgruppen for merudgifter, begynder perioden for beregning af merudgifter fra den dag, hvor kommunen har modtaget din ansøgning.
Kommunen skal følge op på, om den udmålte ydelse dækker de konkrete behov, som du har. Mindst en gang om året skal kommunen afholde et møde med dig, hvor jeres situation og behov drøftes. Hvis der sker ændringer i merudgifterne, skal tilskuddet reguleres – dette gælder både hvis udgifterne er højere eller lavere end hidtil beregnet.
Når dit barn fylder 18 år
Hvis dit barn har behov for at få dækket merudgifter, hjælp til uddannelse/arbejde eller anden støtte efter det fyldte 18. år, kan det anbefales, at I nogle måneder inden barnet fylder 18 år beder jeres sagsbehandler om at formidle et møde med en sagsbehandler i afdelingen for voksne og handicap med henblik på overdragelse af sagen. Husk at når dit barn fylder 18 år, har du ikke længere forsørgerpligt overfor dit barn.
Siden er opdateret i januar 2023.