Vælg en side

Hvad laver
nyren?

De fleste er udstyret med to nyrer. De ligger i ryggen, bagved lever, mavesæk og milt. De er dækket af ribben og muskler og kan normalt ikke mærkes. Nyrerne måler hos voksne 12-13 cm på den lange led og er bygget op af hundredtusindvis af små filtre, der hedder glomeruli. Det er dem, der renser dit blod for affaldsstoffer og udskiller dem som urin, sammen med overskydende væske, salte og syre. Syren opstår, når kroppen omsætter vores næringsstoffer.

Nyrerne er forbundet til urinblæren via urinlederne. I blæren opsamles og gemmes urinen, indtil den udskilles via urinrøret, når du går på toilettet. Udover at producere urin, spiller nyrerne også en vigtig rolle i at regulere en række af kroppens funktioner.

Det gælder først og fremmest:

Hvad laver nyren? Lidt om nyresygdom

Dit blodtryk:

Når dine nyrer udskiller vand og salte, er de med til at regulere dit blodtryk. Derudover producerer de hormoner, som også er vigtige for blodtrykket. Så når du får en nyresygdom, vil du ofte også have et for højt blodtryk.

Din kalkomsætning og knogleopbygning:

I nyrerne udskilles calcium og fosfat, som er vigtige for dine knogler. Derudover producerer nyrerne D-vitamin. Når du får en nyresygdom, kan du derfor let få forkalkninger eller forstyrrelser i din knogleomsætning.

Din produktion af røde blodlegemer:

I nyrerne dannes hormonet erythropoetin, også kendt som EPO. Hormonet er vigtigt for, at din knoglemarv danner røde blodlegemer. En nyresygdom er derfor ofte ledsaget af blodmangel.

I videoen herunder kan du høre mere om, hvordan dine nyrer fungerer: