Førtidspension
Førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 40 år og til folkepensionsalderen (67 år). Hvis man er mellem 18-39 år, og det er formålsløst at forsøge at udvikle arbejdsevnen, kan der i særlige situationer bevilges førtidspension.
Hvis Rehabiliteringsteamet i din kommune vurderer, at du har en varig og betydelig nedsat arbejdsevne, er det muligt at få tilkendt førtidspension.
Hvis du mener, at du ikke længere kan arbejde, skal du henvende dig til din kommune, så der kan rejses en pensionssag.
Det kan være en god ide at søge råd og vejledning hos Nyreforeningens socialrådgiver om din situation, inden du henvender dig hos kommunen.
Det er blevet langt vanskeligere at komme på førtidspension, end det har været tidligere, fordi alle arbejdsmuligheder skal være udtømte, før du kan få pension.
Herunder kan du læse meget mere om førtidspension.
Førtidspension tilkendt før 1. januar 2003
Der gælder særlige regler, hvis du har fået tilkendt førtidspension før 1. januar 2003. Læs mere om disse regler herunder.
Hvor kan jeg henvende mig?
Nyreforeningen bliver tit spurgt, hvornår man som førtidspensionist skal henvende sig til Udbetaling Danmark, og hvornår man skal kontakte sin kommune.
Hovedreglen er, at Udbetaling Danmark beregner og udbetaler folke- og førtidspension. Har man spørgsmål om førtidspension, folkepension, ældrecheck, varmetillæg eller opsat pension kan man kontakte Udbetaling Danmark på telefon 70128061 eller læse mere på borger.dk.
Selv om de fleste afgørelser i dag træffes af Udbetaling Danmark er kommunen stadig forpligtet til at tilbyde en generel og helhedsorienteret rådgivning og vejledning om de muligheder der findes for at få hjælp efter den sociale lovgivning.
Du er selvfølgelig også altid velkommen til at søge rådgivning i Nyreforeningen, men socialrådgiveren har ikke mulighed for at gå ind i selve pensionsberegningen.
Siden er opdateret af Nyreforeningens socialrådgiver, februar 2023.