Vælg en side

Medicin

Du vil formentlig blive tilbudt behandling med medicin, hvis din nyrefunktion ikke er på et niveau, hvor du har behov for dialyse eller transplantation. Her sigter behandlingen mod at forebygge, at sygdommen bliver værre og mod at forhindre følgesygdomme. Behandlingen kan omfatte:

  • Medicinændringer hvis du får medicin, der kan skade nyrerne
  • Blodtrykssænkende medicin. Hvis dit blodtryk er for højt, øger det risikoen for, at din nyresygdom bliver værre eller at du får hjertekarproblemer eller blodpropper.
  • Særlig blodtryksmedicin der kan nedsætte indholdet af protein eller albumin i din urin.
  • Kolesterolsænkende medicin, som skal forebygge blodpropper.
  • Vanddrivende medicin, der både kan forhindre, at der ophobes væske i kroppen, og samtidig er et led i behandling af dit blodtryk.
  • Behandling der skal modvirke, at der ophobes syre, forstyrrelser i kalk og knogler samt blodmangel på grund af for lidt jern eller erythropoetin (epo). Det sidste er oftest først nødvendigt ved svær nyresygdom.
  • Behandling med såkaldte SGLT-2-hæmmere, der kan bremse eller mindske tab af nyrefunktion.

Har du en nyre- eller urinvejssygdom skal du formentlig tage medicin det meste af livet. Især i starten af et sygdomsforløb kan det være svært at se sig selv som én, der skal tage medicin resten af livet. Det kan være svært at acceptere, og pillerne bliver for nogen en meget konkret påmindelse om, at man er syg. Især unge mennesker og dem, der har mange bivirkninger, forbinder medicin med at være syg og unormal.

Mange forbinder på den anden side pillerne med at have kontrol. Der er noget uforudsigeligt over sygdom, og en af de få ting, man til dels kan kontrollere, er medicinen.

Bivirkninger

Der er bivirkninger ved al medicin, men nogen oplever det i højere grad end andre. Det er vigtigt, at du taler med din læge, hvis bivirkningerne er alvorlige eller går udover din livskvalitet – måske kan du skifte medicin eller gå ned i dosis.

Bivirkninger ved medicin kan f.eks. påvirke din seksualitet.

De fleste nyretransplanterede i Danmark får immundæmpende medicin for at forhindre kroppen i at afstøde det nye organ. Desværre kan langvarig brug eller høje doser af immundæmpende medicin resultere i bivirkninger, der kan være en stor belastning i hverdagen. Det kan være fysiske bivirkninger som øget hårvækst eller hårtab eller det kan være psykiske bivirkninger som humørsvingninger mm. Nogle får mange og alvorlige bivirkninger, mens andre ikke oplever de store gener.

Tal med din læge om medicin

Når man er velbehandlet, vil man ofte føle sig rask, og så tænker nogle, at det går så godt, at de har lyst til at tage lidt mindre medicin. Men det er medicinen, der gør, at du føler dig rask. Det kan man godt glemme, og når man så stopper, går det galt. Nogle gange kan der gå længe, før man mærker konsekvenserne af, at man selv er gået ned i dosis eller er stoppet med at tage sin medicin – og så kan det være for sent.

Det er helt normalt at være led og ked af et præparat, selvom det i virkeligheden gør én rask og er et præparat man skal tage resten af livet. Det gælder især for alle dem, der har mange bivirkninger af medicinen. Der er også mange, der forbinder medicin med at være gammel, og det er særligt svært at acceptere, når man er ung eller meget pludseligt bliver nyresyg efter at have levet et raskt voksenliv.

Har du mange bivirkninger eller er du på anden måde utilfreds med den medicin du får, så tal altid med din læge – måske kan du skifte medicin eller gå ned i dosis.

Find mere information om medicin

www.minmedicin.dk – oplysning om medicin, sygdomme, undersøgelser og behandling målrettet patienter, pårørende eller ansatte i sundhedssektoren.

www.medicintjek.dk – her kan du downloade en applikation til din smartphone, så du kan søge på et produkt eller scanne stregkoden på medicinæsken og få adgang til oplysninger om bl.a. anbefalet dosis, pris, evt. risici, indlægsseddel mm.

www.medicinkombination.dk – her kan du søge på samtidig brug af medicin, naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler og grapefrugtjuice. Du kan søge på enten navn eller indholdsstof – altså det aktive stof i medicinen.

www.meldenbivirkning.dk – her kan du som medicinbruger eller pårørende melde bivirkninger ved medicin ved hjælp af en e-blanket.