Vælg en side

Centerdialyse

Centerdialyse betyder, at du bliver behandlet på en dialyseafdeling i et af Danmarks dialysecentre, heraf navnet ”centerdialyse”. Du bliver taget imod af plejepersonale, som hjælper dig med din behandling, og du bliver tilset af afdelingens læge jævnligt. Du vil som regel få faste dialysetider 3-4 gange om ugen, hvor du starter enten om morgenen eller om eftermiddagen. Alt efter hvor meget behandling, du behøver, skal du regne med, at selve behandlingen tager mellem 3 og 5 timer. Dertil skal lægges tid til transport og til at starte og slutte behandlingen.

Dialyse

Fordele ved centerdialyse

  • Det er trygt at have plejepersonale ved din side, mens du er i dialyse. Hvis du pludselig bliver dårlig eller der sker noget andet, så er der altid nogen til at tage sig af det.
  • Der er ofte et godt sammenhold blandt patienter på dialyseafsnittet. Det kan være svært at undvære det, når du har vænnet dig til at være sammen med folk, som forstår din situation.

Ulemper ved centerdialyse

  • Med transport tager det det meste af en dag at være i behandling.
  • Mange føler sig ofte svækket efter behandlingen. Den eneste måde at undgå denne følelse er ved at få mere dialyse, hvilket mange ikke er villige til eller har mulighed for, når det foregår på en dialyseafdeling.

Selvbetjent dialyse

Nogle sygehuse har oprettet selvbetjente dialyseafsnit (også kaldet Limited Care eller Self Care). Her bestemmer du selv, hvornår du vil i dialyse og du varetager selv din behandling, og samtidig har du trygheden i at være på sygehuset, hvis det er vigtigt for dig. Du slipper for at have en dialysemaskine, væsker m.m. i dit hjem, men du bruger tid på transport frem og tilbage til afdelingen. Enkelte selvbetjente dialyseafsnit har døgnåbent. Spørg på din afdeling, hvad der er af muligheder.