Lørdag den 15. februar 2025 fejrer Nyreforeningen sit 50-års jubilæum. Foreningen har igennem alle årene – på tværs af Danmark – hjulpet og forbedret livskvaliteten for mennesker med nyresygdom og deres pårørende.
Meget er sket, siden Nyreforeningens stifter og første landsformand Willy Jagd Jensen den 15. februar 1975 tog det første spadestik til Nyreforeningen. I dag har foreningen mere end 6.200 medlemmer, og igennem årene har den udviklet sig fra at være en forening, der primært fokuserede på behandling af selve nyresygdommen til at være en forening, der også koncentrerer sig om at forbedre livskvaliteten for mennesker med nyresygdom og deres pårørende. En forening, der tager afsæt i det enkelte menneske og deres pårørendes behov.
Nyreforeningen er repræsenteret over hele Danmark, og på tværs af landet tilbyder foreningen muligheden for, at nyresyge kan møde andre nyresyge og pårørende i netværksgrupper, på udflugter, på kurser, til sociale arrangementer eller til foredrag om livet med nyresygdom.
Frivillighed som drivkraft
“Igennem årene har vi i Nyreforeningen hjulpet nyresyge og deres pårørende til at leve et godt liv med en nyresygdom i bagagen. Vi sørger fx for, at mennesker med nyresygdom kan mødes i fællesskaber og på kurser, hvor de kan udveksle erfaringer, og venskaber opstår,” fortæller landsformand for Nyreforeningen, Malene Deele.
Hun er utrolig stolt af det arbejde, der gøres i Nyreforeningen og af foreningens mange frivillige, som hver især gør en kæmpe forskel.
”At vi i dag kan fejre, at Nyreforeningen står stærkt, er i høj grad vores mange tidligere og nuværende frivilliges fortjeneste. Vores knap 200 frivillige på tværs af Danmark udgør fundamentet i vores forening, og uden dem havde vi slet ikke de muskler, som vi har,” siger Malene Deele.
Skaber bedre vilkår for nyresyge
Udover at være til stede lokalt over hele Danmark, så har Nyreforeningen også sat store aftryk på landsplan. I 2024 åbnende foreningen bl.a. en klinik for såkaldt gæstedialyse på Bornholm. Med åbningen af dialyseklinikken på Bornholm, som er den tredje klinik Nyreforeningen driver, har dialysepatienter fået endnu bedre mulighed for at holde ferie på solskinsøen i Østersøen.
På samme måde har Nyreforeningen igennem mange år kæmpet hårdt for at sikre, at ingen nyresyge skal vente unødigt længe på en ny nyre, og at der bliver indført en ny model for organdonation i Danmark, som betyder at alle danskere fra det fyldte 18. år er organdonorer. En kamp, Nyreforeningen har kæmpet med en række andre patientforeninger,
og som i 2024 resulterede i, at Folketinget vedtog en ny model for organdonation, som får virkning fra sommeren 2025.
”Nyreforeningen har igennem alle årene spillet en vigtig rolle for mennesker med nyresygdom. Vores arbejde er mindst lige så relevant i dag som for 50 år siden,” siger Malene Deele.
50-årsdagen markeres med en reception i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup og i efteråret med en fest for medlemmerne.
Du kan læse mere om 50 års jubilæet her.