Laila Jarkass fra Fredericia blev diagnosticeret med cystenyrer i 2010. Hun er siden hen blevet behandlet med medicin og har været i dialyse i fire måneder før en transplantation i 2022. Laila arbejder som pædagog, er gift og har tre børn, hvoraf to stadig bor hjemme. Lailas ene datter har arvet sygdommen.
Er du blevet kontaktet som nyreven?
Jeg blev kontaktet på mail af en kvinde i oktober 2023. Hun skrev lidt om sin situation i mailen, og vi aftalte at mødes i december.
Hvordan foregår det, når I mødes?
Vi valgte at mødes på en cafe, da det er et neutralt sted, hvilket vi begge foretrak til at begynde med. Hun fortalte lidt om sig selv og spurgte ind til mit forløb. Der var en god kemi imellem os fra begyndelsen, og det var ikke svært at tale sammen og være åben og ærlig. Vi så hinanden igen efter to måneder, og vi vil fortsætte med at ses. Det er et slags venskab, der er spiret.
Hvad er vigtigt for dig, når du skal mødes med en anden nyresyg i din kapacitet som nyreven?
For mig er det vigtigt, at den anden person føler sig tryg og føler, at de tør sige det, som de har mest på hjerte. Ikke nødvendigvis den første gang, men med tiden. Jeg vil gerne være med til at give dem en følelse af, at ingen af deres tanker og følelser er forkerte. Jeg kan godt sætte mig ind i, hvordan de har det, fordi jeg har været i en lignende situation.
Får du også selv noget ud af være nyreven?
Ja, jeg får et bredere syn på, hvordan folk oplever sygdom. Det bliver tydeligt, at vi mennesker er forskellige i vores tilgang til sygdom, og at forskellige ting fylder hos forskellige mennesker. Jeg får øjnene op for vores mangfoldighed og bliver mere rummelig i forhold til at give plads til den forskellighed, som vi mennesker besidder.
Find en nyreven
Hvis du også har lyst til at tale med en nyreven, kan du finde en i dit område her