Vælg en side

Seksualitet

Der kan let opstå seksuelle problemer, når du bliver alvorligt syg. Sygdommen kan give dig mange bekymringer, som gør at sex bliver skubbet i baggrunden rent mentalt. Fysisk set kan du opleve forskellige seksuelle problemer, f.eks. på grund af træthed, medicinske bivirkninger, at din krop forandrer sig mm.

Mange oplever seksuelle problemer ved sygdom. Selv banale sygdomme som forkølelse og influenza fratager os lysten til sex. Når du eller din partner er alvorligt syg, er det naturligt, at der opstår problemer i sexlivet. De kan være små eller store, og de kan være forbigående eller blivende.

Seksuelle problemer

Selve sygdommen kan i sig selv give seksuelle problemer, men også bekymringer i forbindelse med sygdommen eller medicinsk behandling kan give seksuelle problemer.

Mange oplever en enorm træthed i forbindelse med sygdom, og kan sætte en stopper for sexlivet, fordi man simpelthen ikke orker det. Brug tidspunkterne, hvor trætheden er mindst til at have sex og husk, at sex kan også være den livsbekræftelse, der får trætheden til at forsvinde for en stund.

Mindsket lyst til sex er helt normalt. Mange siger, at ”de slet ikke har lyst” eller ”lysten mangler helt”. Det er faktisk meget sjældent, at lysten helt forsvinder. For de fleste vil der være en rest af den seksuelle lyst, og det er vigtigt, at I benytter jer af lysten, når den er der.

Rejsningsbesvær er typisk for nyresyge mænd, og det kan have både psykisk og fysisk baggrund. Ærlighed og åbenhed om problemet er nødvendigt for, at I kan hjælpe hinanden til en løsning.

Løsningerne kan f.eks. være mere stimulering af penis, at bruge bestemte samlejestillinger som giver en bedre rejsning, have sex på de tidspunkter på dagen, hvor det er lettere at få rejsning, f.eks. kan den ufrivillige rejsning, mange mænd vågner med om morgenen, udnyttes og viderestimuleres. Måske er hjælpemidler – enten mekaniske eller medicinske – du kan bruge eller måske skal I søge hjælp hos en læge, sygeplejerske eller sexolog, der kan finde årsagen til rejsningsproblemerne og evt. ordinere medicin til at forbedre rejsningen.

Smerter ved samleje skyldes næsten altid noget fysisk. Ved længerevarende behandling med binyrebarkhormon kan slimhinden i skeden eller på penishovedet blive tyndere, og der kan lettere opstå smårifter. Noget medicin kan give tørhed i skeden, så der kommer smerter, da den manglende fugtighed øger risikoen for rifter og sår. En sund kost med et godt vitamintilskud, især af stærkt B-vitamin, kan forbedre slimhindernes tilstand. Pas på med hyppig sæbevask omkring kønsorganerne, da huden dermed lettere irriteres. Brug eventuelt glidecreme eller babyolie til at fugte skeden, så slimhinderne skånes mest muligt.

Kroppen forandrer sig

Der kan ske forskellige forandringer med kroppen, når du bliver syg, og nogle af disse kan få indflydelse på dit sexliv. Nogle har ar efter en operation eller et kateter, fistel eller p-rør i forbindelse med dialyse. Nogle er flove over at vise sig uden tøj eller bange for smerter i forbindelse med samleje. Det kan være medvirkende til, at man afviser seksuelle situationer. Prøv i en almindelig afslappet situation, der ikke har undertoner af sex, at vise din partner arret eller kateteret og lad ham eller hende røre ved det. Mange partnere ved ikke, hvordan de skal forholde sig, så hjælp hinanden til at få talt om det.

Binyrebarkhormon påvirker kroppen på flere måder. Det kan påvirke fedtfordelingen, og det er ikke ualmindeligt at tage på i vægt. Udseendet kan ændres, kinderne bliver runde og ofte bliver huden tyndere, så de små blodkar kan ses. Især på mave, balder og lår vil den tynde hud betyde, at huden lettere trækkes fra hinanden, hvilket kan give røde “strækmærker”. Binyrebarkhormon kan give øget skægvækst, og mange kvinder føler sig meget generet af denne skægvækst.

Flere andre ting kan have indflydelse på, hvordan du har det og dermed på din seksualitet. Det vigtigste er, at du taler med din partner om det, så det ikke bliver et uoverkommeligt problem.

seksualitet-og-nyresygdom

Medicinens bivirkninger

De fleste sygdomme kræver medicinsk behandling, og nu om dage ved man en del om medicins seksuelle bivirkninger. Alle bør informeres om eventuelle bivirkninger, herunder de seksuelle. En del af medicinen til nyresyge kan give seksuelle bivirkninger. På indlægssedlerne står der, hvis medicinen kan have seksuelle bivirkninger. For nogle af præparaterne ses de seksuelle bivirkninger hos ganske få procent, men for enkelte præparater er det op til en fjerdedel, der oplever dem. Det er vigtigt at huske, at det ikke er alle, der får bivirkninger.

Har du bivirkninger, som du ikke kan leve med, så tal med din læge, om du kan få et andet præparat eller gå ned i dosis. Du skal ikke acceptere bivirkninger, der går udover din livskvalitet.

Hvad kan du selv gøre?

  • Gør hvad du kan for at din sygdom ikke fylder for meget i hverdagen. Bliv afklaret med at din sygdom varer resten af livet, og at det derfor er vigtigt, at du finder løsninger på, hvordan du fremover kan fungere seksuelt. Der findes meget læsestof om, hvordan man kan leve med sin sygdom, om parforhold, seksualitet mm. Søg på nettet eller gå på biblioteket og læs mere.
  • Spørg din læge eller apoteker om bivirkninger ved den medicin, du tager. Det er helt i orden at spørge specifikt til, om der er seksuelle problemer forbundet med den medicinske behandling, du skal i gang med. Hvis du har et problem, der skyldes et bestemt præparat, kan lægen måske tilbyde et lignende middel, som ikke medfører de samme bivirkninger for dig.
  • Hvis du spekulerer på, om du overhovedet kan fungere seksuelt, så lad det komme an på en prøve: Stimuler dig selv og prøv ved onani, om du kan fremkalde tilfredsstillelse og eventuel orgasme. Har du problemer, så er det vigtigt, at du taler med nogen om det. Det kan være din partner, din læge eller måske en sexolog.

Find mere information

Læs meget mere om bivirkninger af medicin, kroppens forandringer, hvad du selv kan gøre for at få et godt sexliv og meget mere i vores pjece om seksualitet.

Læs mere om parforhold, seksualitet og graviditet på nyreskole.dk.

Brug Nyreforeningen

Har du brug for professionel hjælp hos en sexolog, men har du en stram økonomi og ingen formue, så kan du søge Nyreforeningen om tilskud. Kontakt vores socialrådgiver.