Motion
Her kan du læse om, hvorfor motion er godt, når du har en nyresygdom. Du får også ideer til øvelser.
Hvorfor motion?
Nyresygdom har stor betydning for mange af kroppens funktioner, da mange mekanismer påvirkes, når nyrerne ikke fungerer optimalt. Det kan have forskellige indvirkninger på, hvordan din krop fungerer rent fysisk.
Mange oplever, at energien aftager og man føler sig mere træt end tidligere. Musklerne føles måske svagere, og kræfterne synes hurtigere at blive brugt op. Leddene kan også begynde at føles stive og give smerter.
Motion og fysisk aktivitet er ét af de parametre, som du selv er herre over og som rent faktisk kan gavne mod rigtig mange af de gener og risikofaktorer, som er forbundet med at have dårligt fungerende nyrer. At være fysisk aktiv og have en rimelig kondition er ensbetydende med, at kroppen fungerer bedre og at der dermed kommer færre komplikationer. Det betyder for rigtig mange en lettere hverdag og øget livskvalitet.
Hvordan kommer du i gang?
Det er aldrig for sent at starte. Du vil på et hvilket som helst tidspunkt opleve en gevinst ved at øge dit fysiske aktivitetsniveau. Selvom motion måske ikke har været en del af din hverdag indtil nu, kan det godt betale sig at begynde. Du kan f.eks. øge dit fysiske træningsniveau ved at tænke flere aktiviteter ind i hverdagen, hvis det er muligt. Al aktivitet i løbet af en dag betyder nemlig noget i det samlede regnskab og jo mere aktivitet, der er i løbet af en dag, jo større effekt opnår du.
Træning har positive bivirkninger, uanset om du træner med moderat eller høj intensitet. Det er med andre ord sådan, at moderat intensitet forbedrer det der kaldes den metaboliske fitness, altså bedrer forholdene i muskulaturen. Det kommer til syne ved et bedre reguleret blodsukkerniveau og et lavere kolesteroltal. Træning med høj intensitet forbedrer derimod den respiratoriske fitness, hvilket vil sige at konditionen forbedres. Du kan være i gang fra få minutter til timer, men gerne minimum 30 minutter om dagen.
Ideer til øvelser
Der er mange muligheder for at træne kroppen derhjemme. Er behovet generel styrketræning, er en god fingerregel at træne kroppens store muskelgrupper. Det vil sige, at fokus rettes mod træning af lår, mave, ryg, bryst og overarme. Træningseffekten hænger sammen med den belastning, der trænes med og hvor mange gentagelser, du laver af hver øvelse.
Overordnet kan man sige, at styrketræning er mest effektiv, når du maksimalt kan lave 15 gentagelser af en given øvelse før, du bliver træt. Kan du lave en øvelse mere end 15 gange, kan du overveje, om du kan gøre øvelsen sværere ved eksempelvis at øge den belastning, du løfter. Her får du nogle ideer til øvelser, som du sagtens kan lave derhjemme. Nederst på siden kan du se en video med forslag til øvelser for mennesker, der er i dialyse.