Vi skal tænke os godt om og passe på. Uden panik

Jan Rishave, landsformand for Nyreforeningen

Jan Rishave, landsformand for Nyreforeningen

“Rigtig mange af Nyreforeningens medlemmer er nyresyge og dermed kroniske patienter, der er specielt udsatte for tiden. Corona har sat dagsordenen for os alle i det meste af verden. Nyrepatienter er udsatte for at få et svært sygdomsforløb ved smitte”.

Det skriver Nyreforeningens formand Jan Rishave i en kommentar til den aktuelle situation.

“Jeg forstår godt, at mange er rigtig bange for Corona. Myndighederne har opstillet mange restriktioner for os alle. Vi skal blive hjemme og må ikke gå ud som normalt. Vi har mistet arbejdet eller arbejder på en anden måde. Vi skal begrænse social kontakt med mennesker og går derfor ikke på restaurant, til koncert koncert eller til fritidsaktiviteter. Vi tager vore forholdsregler.

Min situation i Svendborg er ikke anderledes end de fleste. Fruen arbejder hjemmefra, og vi lytter meget til sundhedsmyndighedernes anvisninger om at holde afstand, vaske hænder og spritte af. Vi tager i byen og handler, men holder afstand og spritter ofte hænderne.
Vi husker også det fysiske og mentale. Vi læser, løser sudoku, spiller kort og følger med i nyhedsstrømmen. Vi arbejder lidt i haven, nyder det gode vejr med lange cykel- eller gåture langs vandet eller i skoven. Snakker med folk på afstand.

Udskyder kontroller

Vi kommer kun på hospitalet, hvis det er meget nødvendigt. Kontroller og behandlinger udskydes eller tages over telefon. Dialyser gennemføres naturligvis, der transplanteres med nekronyrer, mens levende donation bliver udskudt. De mest syge og udsatte skal blive hjemme.

Jeg synes, myndighederne har gives os nogle rimelige betingelser i denne svære situation, som vi skal huske at overholde. Følg med på Nyreforeningen hjemmeside, hvor vi hele tiden opdaterer med, hvad sundhedsmyndighederne og nefrologerne anbefaler for patienter og pårørende.
Pas på jer selv og alle os andre. Vi skal tænke os godt om og passe på, så smitten ikke breder sig unødigt. Selvom mange af vore medlemmer hører til i risikogruppen, må vi ikke gå i panik. Husk at få livskvalitet i hverdagen.”