Ultralyd i stedet for røntgen

Overlæge Brian Lindegaard Pedersen

Overlæge på Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet, Brian Lindegaard Pedersen

“Vi har gjort det eneste rigtige”

Det siger ledende overlæge på Karkirurgisk Klinik på Rigshopitalet Henrik Sillesen efter at afdelingen har omlagt betjeningen af dialysepatienter fra røntgenstråling og kontrastvæske, der måske fjerner den sidste rest af nyrefunktionen til ultralyd.

Afdelingen har ændret tidligere tiders ballonudvidelse af dialysefistler fra at være et daglangt projekt med indlæggelse og bookning af røntgenrum til ultralyd.
– Det siger sig selv, at det er bedst for personalet, hvis man kan undgå at udsætte dem for røntgenstråling. Vi får flere og flere dialysepatienter, for i dag kommer patienter oppe i 80’erne også i dialyse, og det resulterer i flere udvidelser af dialyse-fistler for vores personale. Samtidig vil vi også gerne undgå at udsætte patienterne for strålingen, og især for dialysepatienter er kontrastvæsken dårlig, fordi den kan fjerne den sidste rest nyrefunktion, de har tilbage, siger ledende overlæge på Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet.

Patienterne kan komme hurtigere hjem

Afdelingen oplyser i en pressemeddelse, at der anlægges mellem 200 og 250 dialysefistler hvert år. Det foregår ved at forbinde pulsåren med tilbageløbsvenen så blodet bedre kan løbe ud i dialyseapparatet og tilbage i kroppen. Der kan opstå forsnævringer, som gør det nødvendigt at udvide fistlen med ballonbehandling. En procedure, som Karkirurgisk Klinik foretager 100-150 gange om året og har flyttet fra røntgenrummet til ambulatoriet, hvor de i stedet bruger ultralyd.

På den måde undgår man, at patienterne skal indlægges i en seng og transporteres fra sengeafsnittet til røntgenrummet og retur med portør og først kan udskrives sidst på dagen.

I stedet møder patienterne i ambulatoriet, kommer ind til behandling og sidder efter en time igen i venteværelset, hvor de observeres i cirka en time, inden de går hjem.
– Patienterne er i dialyse tre gange om ugen i mange timer. De føler, de er rigeligt på hospitalet i forvejen, så de er glade for enhver ændring, der kan forkorte deres ophold her. Vi kan udvide fistlen på to timer med ultralyd i laboratoriet, alt inklusive, mod tidligere otte timer, fortæller overlæge i Karkirurgisk Klinik Brian Lindegaard Pedersen.

Flere akutte patienter og færre udgifter

Forud for omlægningen til ultralydsvejledt ballonudvidelse af dialysefistler undersøgte afdelingen grundigt, at proceduren blev udført lige så kompetent og forsvarligt som med røntgen. Og det var tilfældet, fortæller Henrik Sillesen:
– Derfor gik vi over til at foretage proceduren i eget ambulatorium. Det koster en fjerdedel, og så har det den fordel, at vi kan være fleksible og nå at tage de akutte patienter indimellem, fordi vi ikke er afhængige af at booke tid og personale i andre afdelinger og operationsstuer, som også skal betjene andre end os. Jeg kan ikke komme på nogen grunde til ikke at gøre, som vi har gjort. Jeg vil sige, at det er det eneste rigtige, slutter den ledende overlæge.

En dialysefistel benævnes ofte en AV-fistel, (arteriovenøs fistel). Det er måde at få adgang til rensningen af blodet og sker ved at forbinde en blodåre med en vene. Så bliver adgangen for nålen lettere.