Karsten-single-dialyse-seksualitet

Udnyt de gode dage

For Karsten Jensen kan det nogle gange være svært at overkomme trætheden og have lyst til sex. Men han mener, at det er vigtigt, at man ikke fokuserer for meget på trætheden og sygdommen.

Af Anna Kronborg Haar

Ved første øjekast ligner Karsten Jensen en ganske almindelig ung mand på 24 år. Men hvis man kigger nærmere, kan man se to små sår på hans venstre underarm og en lille bule ved håndleddet – hans fistel, som han bruger til hæmodialyse derhjemme 5 nætter om ugen.

Karsten er uddannet lastvognsmekaniker, men er på førtidspension på grund af sin nyresygdom. Han har været syg siden 2009, og han har kørt p-dialyse i 2 år. For nylig gik han over til hæmodialyse. Ligesom mange andre unge drømmer han om at få et arbejde, en familie og et hus – og så lige en ny nyre.

Energimangel

”Det har været svært at acceptere, at jeg ikke har lyst hele tiden. Der har været gange, hvor jeg har været så træt, at jeg ikke orkede sex. Jeg er single, men hvis jeg nu finder en kæreste, hvad mon hun så siger til det?” siger Karsten.

For ham har det været en stor omvæltning at blive syg. Det er svært ikke at have så meget energi som før, være nødt til at sige fra overfor vennerne. For ham har det været mærkeligt at sige nej til sex, når han plejer at kunne: ”Det er træls ikke at have lyst. Det er også svært at overskue at få en hverdag til at fungere og have en kæreste oveni”, fortæller han.

Sex med slangen

Når jeg spørger ind til, hvordan det fungerer med sex og p-dialyse, svarer Karsten: ”Det kan godt lade sig gøre at have sex med en slange i maven. Jeg tror bare, det handler om, at man skal være tryg. Nogle vil måske synes, at slangen er i vejen. Jeg havde et bånd, så den ikke hang og dinglede. Hvis slangen faldt ud, måtte vi lige holde pause og putte den i igen”.

Karsten plejer at kende pigerne lidt, inden han er sammen med dem, fordi han så føler sig mere tryg: ”Jeg scorer ikke i byen, det har jeg aldrig gjort. Da jeg var i p-dialyse, forklarede jeg pigerne, at jeg har et kateter i maven, og så spurgte de lidt ind til det.”

Karsten er blevet mere glad for sin krop, efter han er kommet i hæmodialyse. Nu har han lyst til at tage t-shirten af igen, fordi der ikke er en slange, der stikker ud mere. Han føler sig heller ikke så oppustet, nu hvor han ikke render rundt med 2 liter væske i maven.

”Mine ar gør mig ikke noget. Arrene er en del af mig.” fortæller han.

Se mulighederne

Karsten fortæller, at det kan være svært at fortælle sin kammerat, at ”jeg har sgu ikke lyst til at have sex”, især hvis vennen er frisk og har lyst hele tiden.

”Tit er folk mere kede af det på mine vegne, end jeg selv er. De tager det tit tungere end jeg gør. Jeg prøver at se muligheder i stedet for begrænsninger.”
Bragt i Nyrenyt, december 2014.

 

”Slap lidt mere af, og lad være med at fokusere så meget på sygdommen. Prøv dig frem, og se hvad der er behageligt. Det er jo ikke jordens undergang at være syg,” lyder Karstens råd til andre nyresyge.