Tusindvis af perleplader for nyresagen

Tusindvis af perleplader for nyresagen

Tusindvis af perleplader for nyresagen

En driftig ildsjæl i Nyreforeningen har startet en kampagne, hvor frivillige over hele landet har produceret perleplader i stor stil. Perlepladerne uddeles i maj måned op til Nyrernes dag den 26. maj. Formålet er at synliggøre nyresygdom og opfordre danskerne til at støtte nyresagen.

Men hvad har perleplader egentlig med nyresygdom at gøre? Ikke noget skulle man umiddelbart tro, men Irene Viggo, frivillig i Nyreforeningen og nyrepatient, fik en sjov ide: At lave perleplader, der kan bruges som “låg” på drikkevarer for at blokere for insekter om sommeren. Koblingen til nyresygdom findes i, at nyrerne blandt en række livsnødvendige funktioner står for at regulere kroppens væskebalance.

Ønsker mere synlighed

“Jeg vil skabe større opmærksomhed på nyresygdomme, og kan jeg redde bare én fra det, jeg har været igennem, så er det det hele værd,” fortæller Irene Viggo, som står bag projektet.

Siden Irene startede op i efteråret 2017, er der på landsplan et halvt hundrede privatpersoner og en håndfuld klubber, der har lavet perleplader. Det er blevet til cirka 7.000 perleplader, som nu deles ud.

Irene og et par andre frivillige har allerede delt flere hundrede perleplader ud på Axeltorv i Taastrup og på Køge Torv.

Nyrernes dag

Du kan møde Nyreforeningens lokale kredse i de større byer på Nyrernes dag den 26. maj. Her sætter de fokus på nyresygdom og organdonation på forskellige måder.

Læs mere om, hvordan du passer godt på dine nyrer.