Tak for alle nyrerne

På lørdag er det organdonationsdag, og vil vil gerne takke alle jer donorerne, der har givet jeres nyre væk.

Alene i år er der transplanteret 55 nyrer fra levende donorer. Og det er rekord. Det er ærgerligt vi ikke kan mødes for at markere det, men Coronaen har aflyst langt de fleste arrangementer.

Organdonationsdagen er en international dag, som har fundet sted siden 1996. Forskellige europæiske storbyer skiftes til at have værtsskabet for dagen, den anden lørdag i oktober.

Med de forskellige events skaber Organdonationsdagen rum for dialog og debat om organdonation og anerkender alle organdonorer, deres familier, de transplanterede, deres pårørende og de sundhedsprofessionelle, som alle har organdonation tæt på i deres personlige liv eller arbejde.

Alt i alt var der ved udgangen af tredie kvartal i år udført 225 nyretransplantationer i Danmark. Sidste år var der ved udgangen af tredie kvartal udført 203 nyretransplantationer.

Det er rekord på trods af, at Corona- situationen stoppede transplantationer fra levende donorer i en periode.

”1.oktober havde vi stort set nået hele sidste års antal organdonationer fra afdøde. Vi har overhalet både Sverige og Norge i antal donorer per million indbyggere”, siger en glad formand for Nyreforeningen Jan Rishave, der også glæder sig over, at ventelisten falder.

Nyreforeningen ønsker at anerkende de mennesker, som hjælper et familiemedlem, en ven eller bekendt ved at donere deres ene nyre. Det gør vi hvert år på Organdonationsdagen, selv om vi i år anerkender på afstand. Vi takker både levende donorer og afdøde donorer, fordi I har givet liv videre.

Se mere om Organdonationsdagen på Dansk Center for Organdonation