Aarets-solfanger-2014

Svend er Årets solfanger 2014

Aarets-solfanger-2014

Svend Eisenhardt bor i byen Maniitsoq i Grønland. Han har en nyresygdom, og da han fik behov for dialyse, måtte han ligesom andre grønlændere tage turen til København. Her var han stavnsbundet uden mulighed for at vende tilbage til Grønland, medmindre han fik en ny nyre eller kom i posedialyse. Men posedialyse var ikke en mulighed for Svend.

Efter en del forberedelser og kommunikation mellem Svend, hans kontaktlæge, firmaet NxStage og sygehuset i Maniitsoq lykkedes det at aftale en prøveperiode på 3 måneder, hvor Svend skulle være i hjemmehæmodialyse i Grønland. I det tidlige efterår 2013 ankom således flere paller med dialysemateriale til Maniitsoq, og Svend blev den første hjemmehæmodialysepatient nogensinde i Grønland.

Prøveperioden var en succes og blev forlænget til julen 2013. Her var Svend i Danmark i et par måneder, og nu er han tilbage i Grønland – indtil videre med dialysemateriale til juni 2014.

Hjemmehæmodialyse er en behandling, der ikke tilbydes af det grønlandske sundhedsvæsen, og derfor er Svend i nogen grad overladt til sig selv. Heldigvis er der hjælp at hente hos personalet på det lokale sygehus. Her er al materialet til dialysemaskinen opmagasineret.

Dialysen foregår planmæssigt og opstår der problemer, så klarer Svend det – om det så er vejret som gør det besværligt at hente dialysemateriale på det lokale sygehus eller varmeren til dialysemaskinen, der ikke virker, så varmer han og konen da bare dialysatposerne i håndvasken.

Som det ser ud nu, er grønlændere, som ikke kan transplanteres eller være i posedialyse, henvist til at bo i København. De er altså langt fra familie og venner i en situation, hvor de skal håndtere svær sygdom – nogle gange i rigtig mange år. Det er i høj grad Svends beslutsomhed og ligefremme tilgang til tingene, der gør, at han er blevet den første til at tage hæmodialysen med til Grønland. Svend er gået foran og har vist, at hjemmehæmodialyse godt kan være en mulighed for grønlændere med en nyresygdom.

Svend har med sin pionerånd skrevet Danmarkshistorie, og hans indsats vil forhåbentlig bane vejen for fremtidig hjemmehæmodialyse i Grønland. Derfor er han Årets Solfanger.