Spørgsmål til genåbningen

Regeringen og Folketingets partier er blevet enige om den store plan for genåbningen af Danmark. Både for fase 2, 3 og 4.
Helle Thiesson, der er formand for Nefrologisk Selskab kan godt forstå, at der er mange nyresyge, der er bekymrede over, at skulle starte på job igen eller sende børn eller andre familiemedlemmer ud i samfundet under Corona-krisen.

” Men det er gået bedre end frygtet. Strategien har virket. Der er stor kapacitet på sygehusene. Man starter meget forsigtigt, og det skal nok blive godt,mener hun og forudser, at vi skal til at vænne os til en ny kultur i Danmark. At “krammekulturen” er på vej væk.

Men spørgsmål om, hvordan vi skal gebærde os her under genåbningen, er der mange af. Blandt andet:

Farvehandleren med kone, der arbejder i en bank

Manden her har haft diabetes type 1 siden 1979. I 2010 blev han nyretransplanteret, efter 8 år i dialyse.

Han arbejder 20 timer om ugen, som farvehander i et stort byggemarked, men har været sendt hjem med løn siden 17. marts. Han ses ikke med andre end sin kone, som går på arbejde i en bank. Det er også hende som handler.

Hvor længe skal jeg blive hjemme, og hvordan skal jeg reagere på alt det her coronavirus..?

“Anbefalingerne er at starte på arbejde som alle andre. Men holde afstand, nivellere, tænke sig om og spritte flader af i farvehandelen”.

Kan jeg få lov at blive testet, så jeg ved, om jeg har haft virus og er immun..?

“Lige nu kun sundhedspersonale, der bliver testet. Men det kommer jo for flere. Men snak med sin læge om det”.

Må jeg vi ses med et eller to vennepar, eller skal vi fortsat isolere os herhjemme..?

” Selvfølgelig. Men man kan vælge at ses udenfor og holde to meter imellem sig. Lade være med at blande tingene og eventuelt tage madkurv med. Så opfylder man alle forholdsregler og åbner sig samtidig lidt for samfundet”

Bliver nyrer undersøgt før transplantation

Et andet spørgsmål er kommet fra en mand, der har en svigerdatter på 40 år.

Hun fik transplanteret en nyre for 10 år siden, Den er nu nede på en kapacitet på under 10 procent og hun er på akutlisten til en transplantation. Jeg skal tilføje, at hun er født med kun en nyre og er på nuværende tidspunkt i posedialyse. Mit spørgsmål er, hvis der kommer en nyre, om en sådan bliver testet for corona inden en transplantion. Og vil hun være mere udsat i disse tider? Og hvilke forholdsregler hun og familien skal træffe?

“Det er klart, at man har lavet nogle forholdsregler omkring de nyrer, der modtages af andre.  Det skal folk ikke bekymre sig om. Man tester for leverbetændelse, hiv og en hel masse ting. Og hun skal bare opføre sig fornuftigt og holde afstand og spritte af ligesom alle andre. “