Søren Stryger er ny ambassadør for Nyreforeningen

Søren Stryger henvendte sig i foråret til Nyreforeningen. På det tidspunkt var hans nyrefunktion så lav, at han stod overfor en transplantation. Han syntes, at det var svært at finde historier om nyrepatienter, som han kunne relatere sig til, og derfor vil han nu, som ambassadør for Nyreforeningen, sætte fokus på den gode historie.

/ Af Karina Ertmann Krammer

”Jeg syntes, det var frustrerende, at når jeg søgte efter information om min sygdom, så var det kun meget syge mennesker eller folk i dialyse, der fortalte deres historie. Jeg kunne ikke finde nogen patientfortællinger, som jeg kunne relatere mig til. Gennem afdelingen på Roskilde Sygehus fandt jeg ud af, at der er mange andre som mig, der er transplanteret, men som ikke har været i dialyse. På et tidspunkt fandt jeg også frem til historien om en kroatisk fodboldspiller, som er blevet nyretransplanteret og er vendt tilbage til professionel fodbold efterfølgende. Det fik mig til at tænke, at jeg kan bruge min historie til at fortælle, at det også kan gå godt – at man kan komme i gang igen og leve et helt normalt liv,” fortæller Søren.

Nogle vil huske Søren Stryger som håndboldspiller på det danske landshold, hvor han har spillet mere end 150 landskampe og er blevet kåret som bedste mandlige håndboldspiller i hhv. 2000 og 2004. I dag spiller han ikke længere professionel håndbold, men arbejder i et forsikringsfirma og driver sit eget firma ved siden af.

”Det, at få en ny nyre, betyder ikke, at du skal ændre dit liv radikalt, tværtimod. Det er dén historie, jeg gerne vil fortælle, og det er min motivation for at være ambassadør for Nyreforeningen. Jeg er klar over, at folk har vidt forskellige forløb, men jeg synes, det må være værdifuldt for alle at høre de gode historier. Hvis jeg kan bidrage til at opmuntre nogen på en eller anden måde, så kan jeg da få noget godt ud af det,” siger Søren.

På et hængende hår

Sørens eget forløb op til sin transplantation i foråret 2013 var egentlig på plads. Han skulle bare have en ny nyre, og hans far havde tilbudt at donere sin ene nyre. Men det skulle ikke gå helt som forventet.

”Min far havde tilbudt mig sin ene nyre, så jeg havde aldrig arbejdet med det scenarie, at jeg kunne risikere at komme i dialyse. Derfor var det et rimelig hårdt slag, da jeg i april var til kontrol og fik at vide, at min nyrefunktion pludselig var faldet fra 13 % til 8 %. Lægen sagde, at nu var det ikke sikkert, at jeg kunne nå at blive transplanteret – der var pludselig 50/50 chance for, at jeg skulle i dialyse. Det var et nederlag, for jeg havde fra starten af fået at vide, at godt nok havde jeg nedsat nyrefunktion, men det skulle jeg ikke bekymre mig om. Der er jo mange, der har været i dialyse og som er det i en årrække, så det var måske lidt ligegyldigt, hvis jeg skulle være det i et par uger, men jeg havde bare slet ikke overvejet, at det kunne ske, så derfor var det hårdt,” husker Søren.

Søren kom aldrig i dialyse. Lægerne tilpassede hans medicin, og nyrefunktionen stabiliserede sig.

Kontrollerne er det værste

”Jeg havde lidt svært ved at kapere, at jeg skulle have min fars nyre, for efter min mening er mine forældre et sted i livet, hvor det burde være den anden vej rundt. Men der var ikke noget alternativ, så det har jeg prist mig lykkelig over og er meget taknemmelig for. Jeg har spurgt ham nogle gange undervejs, om han nu var sikker, og han har svaret ja med det samme. Men det er da specielt, det er specielt at ligge på samme stue. I virkeligheden var det faktisk meget hyggeligt. Når der er gået et par dage, så har man ikke så ondt længere, og så lå vi og snakkede om nogle ting, som vi ikke får talt om ellers,” fortæller Søren.

Selve operationen bekymrede ikke Søren så meget. ”Nu har jeg ligget på operationsbordet før med sportsskader, så jeg var ikke nervøs for, om transplantationen skulle gå godt. Det vigtigste for mig var, at det gik godt med min far. Og det gjorde det.”

Nogle uger efter transplantationen havde Søren planlagt et par dage i sommerhus med familien. Han skulle bare lige til kontrol på Rigshospitalet først. Her blev Sørens planer drastisk ændret, da kontrollen viste, at Søren måske var ved at afstøde sin fars nyre. Ferien måtte aflyses til fordel for en Prednisolon-kur. Nyren blev reddet, men i dag betegner Søren de ugentlige kontroller som det værste ved at være nyresyg.

”Hver gang jeg skal til kontrol, når jeg at tænke, er der nu noget. Det er svært at forstå, hvorfor jeg skal ind på sygehuset hele tiden, når jeg føler, at jeg er kommet videre og har det fint. Det handler om at finde balancen mellem at være glad og tro på, at det hele nok skal gå, og så gå til kontrol hele tiden. Man bliver hele tiden mindet om, at der er en grund til de her kontroller. Men jo oftere man er der, jo nemmere bliver det også. Og jeg har lært, at man skal huske at spørge lægerne, hvad de synes om ens tal i stedet for selv at drage alle mulige konklusioner,” siger Søren.

Vil ikke begrænses

Det er vigtigt for Søren, at sygdommen ikke bliver en begrænsning i hans liv. ”Jeg arbejdede indtil dagen før min transplantation, og jeg begyndte at arbejde igen, så snart jeg var i stand til det,” siger han.

Søren arbejder som underwriter i et forsikringsfirma. Derudover driver han sammen med sin tidligere håndboldkollega, Claus Flensborg, et firma, som rådgiver sportsfolk om kontrakter, sponsorater og andre forhold, man skal tage stilling til som professionel sportsmand.

Søren har hele tiden haft en ambition om hurtigt at træne sig op igen. Derfor har han kontaktet en fysioterapeut, som hjælper ham. Han føler ikke, at han kan bruge hospitalets generelle anvisninger om, hvor meget han må løfte og bevæge sig til meget, da alle har forskellige udgangspunkter for genoptræning. Fysioterapeuten har måttet bede Søren sætte farten lidt ned, og de har sammen lagt nogle realistiske mål for træningen. Et af Sørens kortsigtede mål er at løbe DHL Stafet sammen med sine kollegaer i august 2013.

Nyreforeningen byder Søren Stryger velkommen som ambassadør og glæder sig til det fremtidige samarbejde, hvor vi sammen kan sætte endnu mere fokus på nyresygdom.

Artiklen er bragt i Nyrenyt, august 2013.