Boris er vært i snakkerummet

Snakkerummet: Her kan du være dig selv

Boris er vært i snakkerummet

 

 

”Hej, jeg hedder Boris, jeg bor i Slagelse. Jeg er blind, så jeg kan ikke se dig. Hvad hedder du?”

Sådan bliver du sandsynligvis mødt, når du træder ind i snakkerummet, hvor 55-årige Boris Holm er vært.

Hver anden mandag inviterer Boris nemlig indenfor i sin stue via Zoom (et værktøj, som giver folk mulighed for at mødes online). Som vært for Nyreforeningens netværksgruppe får han deltagerne til at føle sig velkomne og sætter snakken i gang.

”Jeg ønsker at skabe et rum, hvor folk kan være sig selv. Det lyder måske indlysende, men jeg mener, at det kan være svært som nyresyg at være sig selv i sociale sammenhænge, fordi du altid har den her bagvedliggende ting, som det kan være svært at tale med andre om. Nogle trækker sig simpelthen fra sociale arrangementer. Men i vores snakkerum kan man være sig selv, og du må naturligvis også gerne være med, selvom du fx er ked af det. Det finder vi ud af,” fortæller Boris.

Indtil videre har Boris åbnet for online snakkerummet to gange. Nogen har kigget ind for en kort bemærkning, mens andre har brugt lejligheden til at snakke hele aftenen. ”Du kan være med i en halv time, fem minutter eller tre timer. Succesen skal ikke måles i antallet af deltagere eller hvor lang tid, vi er sammen, men i kvaliteten af det, vi laver. Det handler om mødet mellem mennesker,” siger Boris.

Hvad er et online snakkerum egentlig?

Snakkerummet er et udtryk, Boris har fundet på. Han bryder sig ikke om at kalde det for et møde. Helt konkret er snakkerummet et sted, hvor man kan mødes online via et program, der hedder Zoom. Du skal bare trykke på et link på din computer, din tablet eller din smartphone, og så kommer du ind i rummet, mens du sidder hjemme i din egen stue. Her kan du se og høre de andre deltagere, ligesom de kan se og høre dig – og Boris sidder klar til at byde dig velkommen. Snakkerummet er åbent hver mandag aften i lige uger.

”Vi taler om alt og intet. Fx talte vi om politik aftenen før kommunalvalget, det var meget naturligt. Vi taler selvfølgelig også om sygdom engang imellem, men mest af alt handler det om at være menneske og danne netværk med andre mennesker,” forklarer Boris og fortsætter: ”Det gode ved den her løsning er, at det er ligemeget hvem du er, hvor i landet du bor, hvor gammel du er osv. Alle kan være med.”

Værten Boris holder samtalen kørende

Boris Holm er værten i snakkerummet. Han er blind, nyresyg og hjertepatient. Han var officer i Forsvaret, indtil han mistede synet for ni år siden pga. af en behandlingsskade. Derefter uddannede han sig til skolelærer, og i dag arbejder han som undervisningskonsulent, bl.a. med børn med særlige behov. Udover at være vært for snakkerummet, er Boris næstformand i Nyreforeningens kreds Vestsjælland.

”Jeg har altid haft med mennesker at gøre. Jeg kan slet ikke lade være. Derfor overvejede jeg også kun et splitsekund, om jeg skulle besvare Nyreforeningens opslag, hvor de søgte frivillige værter. Der sker jo ikke noget, hvis ingen gør noget. Og jeg synes, at mødet mellem mennesker er interessant,” forklarer Boris.

“Min rolle er at holde samtalen kørende og sørge for, at alle kommer til orde i den grad, de har lyst til. Om vi er to eller 20, så skal vi nok finde noget at tale om,” forsikrer Boris

Lige pludselig var jeg vært

”Jeg holdt et Zoom-møde med et par af sekretariatets medarbejdere, og 14 dage senere var jeg vært for det første arrangement,” griner Boris, som blev kastet ud i noget, som også for Nyreforeningen er helt nyt – nemlig at mødes online uden noget specifikt at mødes om.

Er du usikker på, om snakkerummet er noget for dig, så lyder opfordringen fra Boris: ”Start med at fortælle dit navn og hvor du er fra. Så kan du sidde og lytte lidt og se, om du har lyst til at blive i rummet.”

Sådan deltager du

Snakkerummet er for mennesker med en nyre- eller urinvejssygdom, pårørende og donorer.

Du kan være med via din computer, din tablet eller din smartphone. Du skal blot trykke på et link, som du finder her, og så er du i gang.

Du kan også deltage ved at ringe op fra din telefon, hvis du er mere fortrolig med det. Du finder telefonnummer og vejledning til, hvordan du ringer ind her.

Du kan møde Boris og andre medlemmer i snakkerummet hver mandag i lige uger. Dog tager vi forbehold for evt. ferie. Tjek derfor gerne vores kalender for at se, hvornår der er åbent næste gang.