Slut med indsamling via Facebook per 1. februar

Der arbejdes på en løsning med Facebook, så der igen kan doneres via det populære sociale medie. /Pixabay

Ændringer af indsamlingsloven, der træder i kraft 1. februar, betyder, at Facebook fremover bliver medansvarlig for at sikre, at de indsamlinger, der finder sted, er registreret hos Indsamlingsnævnet og foretages »i overensstemmelse med god indsamlingsskik«. Det ansvar ser Facebook sig ikke i stand til at håndtere, og derfor lukker man nu ned for indsamlinger via det populære sociale medie. Facebook håber dog på en løsning på problemet inden sommer.

Begrundet håb om en løsning

I indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro, som Nyreforeningen er medlem af, understreger man dog, at alt håb ikke er ude for de mange indsamlingsorganisationer, der gerne vil bruge Facebook som platform.

”Isobro er i kontakt med Facebook. Vi har sagt, at vi i Isobro gerne vil være gatekeepere og sikre, at vores medlemmer har registreret deres indsamlinger og lever op til de etiske retningslinjer, og hvis der er nogen slinger i valsen, tilbyder Isobro at betale en eventuel bøde. Facebook har meldt tilbage, at man gerne vil gå i tænkeboks og se, om den model kan lade gøre juridisk og teknisk,” siger sekretariatschef i Isobro Mette Grovermann til Berlingske Tidende.

Konstruktiv dialog med Facebook

Isobro kan ikke sætte tal på, hvor mange indtægter Foreningsdanmark går glip af, når Facebook lukker ned for indsamlinger. Men ngo’erne oplever kraftig vækst på området, og derfor forsøger man nu at finde en løsning for sine medlemmer.

“Vi kan ikke bare læne os tilbage og lade det her ske. Så vi har nu indledt en konstruktiv dialog med Facebook,” siger Mette Grovermann til Altinget.dk.

Facebook bekræfter, at der arbejdes intensivt på at finde en løsning for medlemmerne af indsamlingsorganisationernes brancheforening.

“Vi er i tæt dialog med Isobro om en løsning, så velgørende organisationer fortsat vil kunne samle penge ind fra deres støtter via Facebook. Vi håber, at den løsning kan være på plads inden sommer,” skriver Peter Münster til Altinget.