Skal familien træffe valget for dig?

Ved din familie, hvad der skal ske med dine organer, hvis du uventet dør? Det spørgsmål stiller Nyreforeningen sammen med otte andre foreninger i en kampagne med titlen ”Giv Livet Videre”. Kampagnen sætter fokus på vigtigheden af at registrere sin holdning til organdonation.

 

Kun hver femte dansker er tilmeldt donorregistret, selvom mere end 80 procent har tilkendegivet, at de går ind for organdonation. Det betyder, at mange familier til pårørende, der er erklæret hjernedøde, stilles over for et svært valg, når spørgsmålet falder på organdonation. Kampagnen vil derfor have danskerne til at tale om organdonation i familien og tage et aktivt valg.

Pårørende sætter fokus på organdonation

Nanna mistede sin mand, da han døde af hjertestop i en alder af blot 29 år. Midt i sorgen og chokket over at miste sin livsledsager var Nanna lettet over at finde ud af, at han selv havde registreret sig som organdonor. Det betød, at hun ikke skulle træffe beslutningen for ham. Men for mange pårørende er situationen en anden.

Fra den 19. juni kan danskerne møde Nanna og fire andre pårørende til organdonorer. Deres historier om at miste et nært familiemedlem sætter fokus på problemstillinger omkring organdonation. I to film og en række fotomontager fortæller de deres rørende historier om at miste og leve videre.

Kampagnen kommer ud via eBoks

Foreningerne bag Giv livet videre har indgået et samarbejde med eBoks om at få kampagnens budskab ud til alle danskere.

”Det er meget vigtigt for kampagnen, at eBoks har sagt ja til at vise budskabet gennem deres mailsystem, så det rammer alle danskere. Det betyder, at kampagnens budskab kommer markant længere ud end via traditionelle kampagneflader,” siger Karin Riis-Jørgensen, der er talsperson for kampagnen på vegne af foreningerne bag. ”Det er første gang, at eBoks indgår i et samarbejde af denne type. Samtidig viser det, hvilke resultater, vi kan skabe, når frivillige kræfter og offentlige instanser arbejder sammen om at sætte fokus på et vigtigt budskab,” slutter hun.

Udover eBoks vises kampagnens budskaber på hjemmesiden givlivetvidere.dk samt Facebook-siden med samme navn.

Fakta

Her registrerer du dig i donorregistret: sundhed.dk/info/organdonation

374 patienter blev transplanteret med ét eller flere organer, heraf 282 af dem fra afdøde donorer i 2017.
448 stod aktivt på venteliste ved udgangen af 2017.
32 patienter døde, mens de stod på venteliste i 2017.

Kilde: Scandiatransplant (data pr. januar 2018)

Foreningerne bag Giv Livet Videre

Nyreforeningen, Hjerteforeningen, Lungeforeningen, Leverforeningen, Cystisk Fibrose-Foreningen, Foreningen 7Liv, Patientforeningen Alfa 1-Danmark, Hjerteforeningens Hjerte- og Lungetransplantationsklub og Lungeforeningens Netværk Nye Lunger.