Cykling på Riget, John Nielsen

Sengecykler på Riget

John Nielsen er 36 år og én af de dialyse-patienter, der bruger sengecyklen på Rigshospitalet.

John Nielsen er 36 år og én af de dialyse-patienter, der bruger sengecyklen på Rigshospitalet.

“Vil du med en tur op ad Alpe d’Huez, mens du tager dialysen”?

Sådan kan det fremover lyde på dialyseafsnittet på Rigshospitalet, der har fået fire sengecykler installeret. Det er cykler, der er doneret via Nyreforeningens kreds København- Frederiksberg og betalt af Københavns Kommune. Pengene er søgt i 2017 og bevilget i 2018.

Formanden for Københavns/Frederiksberg-kredsen Henrik Piilgaard fortæller, at donationen til Rigshospitalet blev lagt i hænderne på bestyrelsesmedlem Bo Frahm.

” Det er vigtigt, at man som nyrepatient kan bruge den megen tid, man tilbringer i dialyse til noget andet fornuftigt”, fortæller Henrik Piilgaard.

Bo Frahm overlod arbejdet med at skaffe sengecyklerne til Rigshospitalet til Nina Olsen, der er mor til Laura, som er nyretransplanteret. Faktisk var det Nina selv, der ringede til Bo og foreslog, at hun tog over.

“Jeg havde hørt om et sengecykelprojekt, der har været i Nordjylland, og jeg hører derefter om det her sengecykelprojekt i vores kreds, der aldrig er kommet helt i vej,” fortæller Nina, der er ergoterapeut og kender meget til hjælpemidler.

Bo Frahm og Ninas mand Jens Havskov tog nogle møder med overlæger på Rigshospitalet, og Nina selv forhandlede med firmaet, Lemco, der har leveret cyklerne. Nina har påvirket udviklingen af sengecyklerne og havde mange samtaler med firmaet om sengecyklernes funktionalitet. Blandt andet om, hvor tunge cyklerne måtte være, og hvor meget de måtte fylde, og hvordan de skulle betjenes og rengøres.

Mindsker kramper og øger muskelstyrken

De indkøbte fire sengecykler er med iPad og ledninger, der kan tilkobles tv-skærme. Her kan der streames spil, hvor man for eksempel kan “cykle” i Central Park. Fidusen er, at man ved at koble sengecyklerne på internettet kan lade som om, man cykler i et helt andet land, eller man kan konkurrere med de andre på stuen eller med sig selv.

”Når man er dialysepatient, ligger man jo mange timer om ugen i dialyse, og det er svært at holde kroppen sund og velfungerende. Samtidig er det svært at få tid til motion. Så sengecyklerne er et genialt koncept”, fortæller Nina Olsen.

Brugen af sengecykler fremmer blodcirkulationen og dermed til at holde fødderne varme, hvilket en del dialysepatienter har problemer med. Det mindsker også tendens til uro og kramper, og øger muskelstyrken i benene. Muligheden for at tilkoble en skærm og et spil er en god motivationsfaktor for mange. Det giver afveksling i hverdagen og dermed livskvalitet. Hermed kan det også være med til at skabe fællesskab på stuen. Et af spillene går for eksempel ud på at cykle til Paris. Det vil give dialysepatienterne en mere aktiv patientrolle.

Ninas håb er, at sengecyklerne bliver brugt rigtigt meget, og at ideen bliver implementeret på alle dialyseafdelinger i Danmark som et frivilligt tilbud. Så hermed en opfordring til de dialysepatienter, som har lyst til at cykle: Spørg blot personalet!