Podcast

Nyreforeningens podcast

Lyt og bliv klogere på livet med nyresygdom

I Nyreforeningens podcast deler patienter og pårørende deres viden om at leve med en kronisk nyresygdom. Vi taler også med faglige eksperter om symptomer, behandling og nyeste viden på området.

Listen to “Teaser – Nyreforeningens podcast” on Spreaker.

Det kan du høre om

Nyretransplantation
Træthed og søvnbesvær
Diabetes og nyresygdom
Ud i verden med p-dialyse
Pårørende: Vi lever meget i nuet
Hvad må jeg spise som nyresyg?

God fornøjelse!

Nyretransplantation

Når nyrerne bliver så dårlige, at der er tale om nyresvigt, så vil nogle kunne blive transplanteret med en ny nyre fra en afdød eller en pårørende.

I denne episode taler vi med professor i nefrologi og transplantationsmedicin, Søren Schwartz Sørensen, om nyretransplantationer; hvem kan blive transplanteret, hvordan bliver man godkendt til en nyretransplantation, hvordan foregår operationen og hvad kan man forvente efter en transplantation?

Afsnit udgives 3. februar

Træthed og søvnbesvær

Træthed er et markant problem hos mange personer med nyresygdom. Udfordringen er, at mange oplever en form for træthed, som ikke bare går væk efter en god nats søvn. Der kan være mange årsager til trætheden, som både kan skyldes selve nyresygdommen, men også dialysebehandling og medicin samt bekymringer og spekulationer kan bidrage til trætheden.

I denne episode taler vi med overlæge Marianne Rix om årsager til træthed, hvilke konsekvenser trætheden kan have i hverdagen og ikke mindst vil vi forsøge at give nogle gode råd til, hvordan man kan mindske trætheden.
Listen to “Træthed” on Spreaker.

Diabetes og nyresygdom

Diabetes er en sygdom, der kan medføre en række følgesygdomme, bl.a. problemer med nyrerne. Heldigvis bliver følgesygdomme mere sjældne. God behandling og regelmæssige undersøgelser hos ens behandler er med til at mindske risikoen.

Men nogle udvikler med tiden skader på nyrerne. Sammen med Peter Rossing, professor og forskningsleder på Steno Diabetes Center, sætter vi fokus på diabetisk nyresygdom; hvorfor sygdommen opstår, hvilke symptomer man skal være opmærksom på og hvordan man kan forebygge og behandle sygdommen.

Listen to “Diabetes og nyresygdom” on Spreaker.

Ud i verden med P-dialyse

Dialyse er ingen hindring i forhold til at rejse. Når der er styr på planlægningen, så kan man sagtens tage ud at rejse. Man skal selvfølgelig tage hensyn til sin sygdom, men der er ingen grund til at lade sig begrænse, hvis man har lyst til at rejse ud i verden.

I denne episode har vi besøg af Michael Mortensen, som har rejst i hele verden. Han fortæller om sine erfaringer med at rejse med P-dialyse.

Listen to “Ud i verden med p-dialyse” on Spreaker.

Pårørende: Vi lever meget i nuet

Det er en stor omvæltning, når ens nærmeste bliver alvorligt nyresyg. Det kan have indflydelse på familieliv, arbejde, økonomi, boligsituation og meget mere. Det har ikke blot menneskelige konsekvenser for den syge, men også for familie og nære venner. Opmærksomheden fra familie og venner retter sig ofte mod den syge, mens de pårørendes problemer lever et liv i skyggen.

Men de pårørendes behov og problemer er lige så vigtige. I denne episode sætter vi derfor spot på pårørendes tanker og udfordringer sammen med pårørende Ricki Thanning og Lene Kaxe Hansen.

Listen to “Pårørende til nyresyge: Vi lever meget i nuet” on Spreaker.

Hvad må jeg spise som nyresyg?

I dette afsnit kan du høre klinisk diætist Sofie Wendelboe fortælle om kost, når man har en nyresygdom. Hun kommer bl.a. ind på, hvornår det er nødvendigt at tilpasse sin kost, hvorfor der kan være så mange restriktioner på mad, når man har en nyresygdom, og hvordan man får restriktionerne ind i sit køkken uden at ødelægge madglæden.

Sofie svarer på nogle af de typiske spørgsmål hun får, når hun rådgiver mennesker med nyresygdom om kost.

Listen to “Hvad må jeg spise som nyresyg?” on Spreaker.

Støtte til Nyreforeningens podcast

Nyreforeningens podcasts er produceret af Nyreforeningen.

De episoder, der indeholder interview med patienter, pårørende og eksperter fra Nyreforeningen, er blevet til med støtte fra Astra Zeneca, Bayer og Baxter.

De episoder, der indeholder interviews med fagfolk, er støttet af Lemvigh-Müller Fonden.