Opskrifter til nyresyge

Broccolisalat

Broccolisalat

Broccolisalat Ingredienser (4 portioner) 350 g broccoliris fra frost (eventuelt kan frisk broccoli hakkes/rives) 100 g bacon i tern 2 spsk. flydende margarine 20 stk. mandler 1 tsk. groft salt 250 g hytteost 5+ 2 tsk. flydende honning 4 tsk. æblecidereddike 2 spsk. græskarkerner Sådan gør du Kom broccolirisen i kogende vand til de er […]

Kylling i karry

Kylling i karry med blomkålsris

Kylling i karry med blomkålsris Ingredienser (4 personer) 200 g kyllingefilet 1 stk. løg 2 stk. hvidløgsfed 2 spsk. flydende margarine 1 spsk. hvedemel 1-3 tsk. karry – afhængig af hvor stærk sovsen skal være 350 g blomkålsris fra frost (eventuelt kan frisk blomkål hakkes/rives) Sådan gør du Skær kyllingen i små strimer og steg […]

Bulgursalat

Bulgursalat

Bulgursalat Ingredienser (8 personer) 4 dl fuldkornsbulgur 8 dl vand 4 spsk. hakket mynte 300 g hakket forårsløg 500 g cherrytomater i halve 2 spsk. olivenolie 1 spsk. citronsaft Sådan gør du Kog bulguren i 10 minutter og lad den blive kold inden den røres med de øvrige ingredienser. TIP: Hvis du ikke kan undvære […]

Foccaciabrød

Foccacia

Foccacia Ingredienser (Tilbehør til 10 personer, ca. 1 kg brød) 4 dl vand 1 dl A38 25 g gær ¼ dl olivenolie ½ tsk. salt 300 g fuldkornsdurummel eller anden fuldkornsmel 300 g hvedemel Til toppen: 1 spsk. olivenolie, 50 g sorte oliven (saltlage), en håndfuld krydderurter: rosmarin, basilikum eller timian Sådan gør du Rør […]

Laksetatar (fx serveret i wrap)

Laksetatar (fx serveret i wrap)

Laksetatar (fx serveret i wrap) Ingredienser (2 personer) 100 g fersk laksefilet 1 spsk. hakket rødløg 1½ spsk. friskost 1 tsk. creme fraiche Dild 10 g kapers 1 knivspids salt og hvid peber ½ tsk. dijonsennep Sådan gør du Pil laksefilet løst fra hinanden. Hak løget. Rør friskosten lind med creme fraiche. Bland det hele […]

Lammefrikadeller

Lammefrikadeller på spyd

Lammefrikadeller på spyd Ingredienser (8 portioner) 800 g hakket lam (så mager som muligt, max 15% fedt) 3 fed hvidløg 3 spsk. friskhakket mynte 3 æggehvider 4 spsk. rasp 1½ dl vand 2 tsk. stødt koriander 3 tsk. spidskommen ½ tsk. groft salt 3 citroner i både Metalspyd Sådan gør du Rør kødet med alle […]

Blinis med laks og avocado

Blinis med laks og avocado Ingredienser (ca. 50 stk blinis) Blinis: 4 dl hvedemel 1 tsk. bagepulver 40 g smør 2 æg 4 dl havremælk Olie til stegning Blinisfyld: 4 modne avocadoer 3 spsk. friskpresset citron 200 g røget laks Salt og peber   Sådan gør du: Rør boghvedemel, hvedemel, bagepulver og salt sammen i […]

Citronbolsjer

Citronbolsjer

Det kræver lidt forberedelse og hjælp fra en voksen at lave bolsjer, da kermassen bliver hele 162°C varm. Men når først denne er afkølet, kan de ældste børnehavebørn og opefter være med. Vi har brugt Urtegaardens bolsjeopskrift og redskaber. På urtegaarden.dk finder du flere opskrifter. Men du kan også købe ingredienser andre steder, fx hos […]

Risalamande

Risalamande

Risalamande Ingredienser (2 personer) 1 portion kold risengrød ¾ – 1 dl piskefløde 3 spsk. sukker 1-2 tsk. vaniljesukker Et par dråber mandelessens (kun meget lidt, smager kraftigt) Sådan gør du Bland den kolde risengrød med sukker. Pisk fløden til den er stiv og vend den i grøden. Smag til med vaniljesukker og mandelessens. Velbekomme!

Risengrød

Risengrød

Risengrød Ingredienser (1 portion) ½ dl (45 g) grødris ½ dl vand 2½ dl flødevand  (½ dl piskefløde + 2 dl vand) Sådan gør du Bland vand og grødris i gryden og bring det i kog. Tilsæt flødevand og rør i det til det koger. Lad grøden koge ved svag varme i ca. 1 time […]

Julekage med squash

Julekage med squash

Julekage med squash Ingredienser (12 skiver) 300 g squash ½ dl vindruekerneolie ½ dl vand 200 g rørsukker 1 æg 2 æggehvider 200 g hvedemel 50 g valnøddekerner (kan udelades) 1 tsk. natron 2 tsk. vaniliesukker 1 tsk. kanel 1 tsk. stødt nellike Sådan gør du Tænd ovnen på 180°C (alm. ovn). Skyl og riv […]

Scones med kanel og chokolade

Scones med kanel og chokolade

Scones med kanel og chokolade Ingredienser (10 stykker) 300 g squash ½ dl vindruekerneolie ½ dl vand 200 g rørsukker 1 æg 2 æggehvider 200 g hvedemel 50 g valnøddekerner (kan udelades) 1 tsk natron 2 tsk vaniliesukker 1 tsk kanel 1 tsk stødt nellike Sådan gør du Tænd ovnen på 225°C (alm. ovn). Bland […]

Andebryst med rosmarinkartofler og rødkål

Andebryst med rosmarinkartofler og rødkål Tilberedningstid: 1 ½ – 2 timer / Arbejdstid: 1 time Ingredienser (4 personer) Rødvinssyltet rødkål 400 g rødkål (ca. ¼ rødkålshoved) 1 ½ dl rødvin 1 spsk. honning ¼ spsk. balsamico saft af ½ citron ½ tsk. groft salt Stegt andebryst 2 stk. berberi andebryst 1 spsk. rapsolie Salt & […]

Frikadeller med kartoffelsalat

Frikadeller med kartoffelsalat Ingredienser (4 portioner) Frikadellefars: 500 g hakket svine-/kalvekød 1 lille finthakket løg 2 æggehvider eller 1 bæger med pasteuriserede æggehvider (50 g) 2 spsk. hvedemel 1 håndfuld frisk persille Peber, paprika og karry efter behov Fedtstof til stegning Kartoffelsalat: 700 g kartofler ½ agurk (125 g) 10 stk. radiser 150 g Alpro […]

Hvid Gløgg

Hvid gløgg

Hvid gløgg Opskrift fra klinisk diætist Annemarie Simonsen, Regionshospitalet Viborg, Hospitalsenhed Midt Ingredienser (12 skiver) 1-1½ spsk. gløggkrydderi (Se på emballagen, hvor meget der skal anvendes.) Appelsinskal fra 1/2 usprøjtet appelsin 2 dl hyldeblomstkoncentrat 1 flaske hvidvin Sådan gør du Gløggkrydderier, appelsinskal og hyldeblomstkoncentrat blandes og varmes op til kogepunktet. Blandingen trækker 10-20 min. hvorefter […]

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho Ingredienser (30 portioner) 3,5 kg tomater 4 hvide løg 4 små agurker, skrællet og udkernet 4 stk rød peber 2 dl frisk basilikum 1 stor hvidløg 1,9 dl olivenolie 7½ spsk balsamico vinegar 1,8 tsk salt Peber Frisk citron   Sådan gør du Tomater bendes. Skær ¼ af agurk i små tern og læg […]

Sød kartoffel med kylling og mangosalsa

Sød kartoffel med kylling og mangosalsa Ingredienser (30 portioner) 5 stk søde kartofler 90 g mayonnaise Hvidløg Citronsaft 450 g mango 150 g agurk 2 stk chili Limesaft af 2 stk lime 750 g kyllingebryst 4-5 spsk. karrypulver Mynte Salt og peber   Sådan gør du Tænd ovnen på 200 °C Salsaen skal trække en […]

Kyllingemuffins

Lækre kyllingemuffins med grøntsager. Kan spises både til aftensmad og til frokost, måske endda til morgenmad. Kyllingemuffins Ingredienser (opskriften er til ca. 30 stk) 1200 g hakket kyllingekød 1½ stk finthakket løg 3 dl hvedemel 6 æggehvider 1 tsk. salt 4 fed knuste hvidløg 6 kogte gulerødder   Sådan gør du: Tænd ovnen på 200°C […]

Hvidløgsflute

Hvidløgsflute

Hvidløgsflute Ingredienser Dej: 4 dl lunkent vand 10 g gær 1 tsk. salt 1 tsk. honning 500 g hvedemel Hvidløgsmør: 100 g smør, stuetempereret 1 fed hvidløg, presset 5 spsk. persille, finthakket   Sådan gør du Hvidløgssmør: Smør røres sammen med hvidløg og hakket persille. Form hvidløgssmørret til to ruller og de sættes begge i […]

Bruschetta

Bruschetta Ingredienser 3 stk ciabattabrød 3 bakker tomater 2 spsk. olivenolie 7 fed hvidløg 7 knsp. salt 7 knsp. peber 7 knsp. sukker Frisk basilikum   Sådan gør du Tænd ovnen på 200°C. Skær tomater i små tern og bland dem i en skål med de øvrige ingredienser. Lad marinaden trække i 30 minutter. Rist […]

Æblekage med crumble og proteinrig fløde-creme

Æblekage med crumble og proteinrig fløde-creme Ingredienser Æblekompot: 600 g æbler 2 tsk. vaniljesukker 1 dl sukker ½ dl vand (kun så det lige dækker æblerne) Havregrynscrumble: 100 g Naturli Smørbar 75 g boghvedegryn 75 g hvedemel 60 g sukker ¼ tsk. salt Skyrcreme: 300 g skyr 1 tsk vaniljesukker Frisk pisket flødeskum Smag til […]

Svalende koldskål i nyrevenlig version

Hvad kan du spise i sommervarmen? I seneste nummer af Nyrenyt kan du læse om både det og nyrevenlige mellemmåltider. Her er opskriften på nyrevenlig koldskål.

Wokret med okse og grønt

Wokret med okse og grønt Ingredienser (4 portioner) 500 g oksekødsstrimler 2 spsk. olie til tilberedning 1 rød peberfrugt 1 gul peberfrugt ½ spidskål (300 g) Peber Karry og paprika 1 håndfuld frisk koriander (kan undlades) 150 g nudler Sådan gør du Skyl og skær peberfrugt og spidskål i strimler. Kog nudler efter anvisning på […]

Pandekager med flødeis og blåbær

Pandekager med flødeis og blåbær Ingredienser (4 portioner) Pandekager: 1,5 dl hvedemel 1 dl piskefløde (38 %) 1 dl vand ½ dl creme fraiche 25 g olie 4 æggehvider 1 tsk. olie til stegning 150 g flødeis 60 g blåbær Sådan gør du: Hæld mel i en skål. Bland piskefløde og vand sammen, og pisk […]

Marengs med fersken og citronflødeskum

Marengs med fersken og citronflødeskum Ingredienser (4 portioner) Marengsbund: 3 æggehvider 175 g sukker 5 dråber citronsaft 1 tsk. vaniljesukker 200 g fersken på dåse 250 ml piskefløde 1 tsk. citronskal fra økologisk citron Sådan gør du Marengsbund: Æggehvider og sukker piskes rigtig godt sammen til en luftig, hvid masse. Vend forsigtigt citronsaft og vaniljesukker […]

Blåmuslinger med spaghetti

Blåmuslinger med spaghetti Ingredienser (4 portioner) 500 g. blåmuslinger Jomfru olivenolie 1 finthakket løg 3 Fed hvidløg 250 cherrytomater 4 gulerødder ½ dl hvidvin 1 dl. piskefløde 2½ dl kyllingefond 250 g spaghetti 50 g revet parmesan Salt og peber Persille 50 g ristede pinjekerner Sådan gør du Rens muslingerne under rindende koldt vand for […]

Laks med parmaskinke, rucola og hvidløgsflute

Laks med parmaskinke, rucola og hvidløgsflute Ingredienser (4 portioner): 4 stk. laksefilet à 125 g 100 g parmaskinke Sort peber 100 g rucolasalat 200 g hvedeflute 40 g smør 1 fed hvidløg Friskhakket chili til pynt Sådan gør du: Tænd ovnen på 200 °C. Fold 1 stk. parmaskinke om hver laksefilet og læg dem i […]

Kylling med bulgursalat

Kylling med bulgursalat Ingredienser (4 portioner): 4 stk. kyllingefilet á 100 g 1 tsk. olie 180 g ukogt bulgur 1 spsk. friskhakket basilikum 1 spsk. friskhakket mynte 1 citron (3 tsk. citronsaft) 1 tsk. friskhakket chili 2 spsk. olie Friskhakket chili til pynt Sådan gør du: Kog bulgur efter anvisning på pakken. Lad det afkøle […]

Koldskål med kammerjunkere

Koldskål med kammerjunkere Ingredienser (4 portioner) Koldskål: 750 ml soyayoghurt (Evt. Alpro naturel eller med blåbær) 2 dl soyamælk 1 citron Vanilje Kammerjunkere: 2 æggehvider eller 1 bæger med pasteuriserede æggehvider (50 g) 75 g sukker 30 g smeltet, afkølet smør 150 g hvedemel ½ tsk. bagepulver Sådan gør du Koldskål: Bland alle ingredienser og […]

Rødvinskogte pærer med vaniljeis

Rødvinskogte pærer med vaniljeis Tilberedningstid: 1 time / Arbejdstid: 20 minutter Ingredienser (4 personer) 4 pærer som er faste i kødet 4 dl rødvin (helst tør) 2 dl vand Saften fra ½ citron 150 g sukker 1 stang kanel 3 hele nelliker 2 hele kardemommekapsler 1 stang vanilje Og en god vaniljeis! Sådan gør du […]

Kulmule med fennikel, tomater og oliven

Kulmule med fennikel, tomater og oliven Tilberedningstid: 1 time Ingredienser (4 personer) 400 g kulmule 2 fennikelknolde 300 g cherrytomater 1 håndfuld udstenede sorte oliven 1-2 fed hvidløg Lidt frisk timian 1 dl hvidvin 2 tsk. smør 3 spsk. olivenolie Salt og peber Sådan gør du Grøntsager: Skær den grønne top af fenniklerne og skær […]

Klatkager

Klatkager Tilberedningstid: 1 ½ time / Arbejdstid: 30 minutter   Ingredienser (4 personer) Risengrød: ½ dl risengryn 1 ½ dl vand 1 ½ dl piskefløde (38 %) salt Klatkager: 1 portion risengrød svarende til ovenstående opskrift 60 g hvedemel 1 æg ½ vaniljestang ½ tsk. revet økologisk citron- eller appelsinskal 1,5 spsk. rapsolie Hjemmelavet marmelade: […]

Kartoffel-porre suppe

Kartoffel-porre suppe Tilberedningstid: 2 timer / Arbejdstid: 30 minutter   Ingredienser (4 personer) Brød: ¼ l lunkent vand 25 g gær 1 spsk. rapsolie ¼ tsk. salt 450 g hvedemel 100 g fuldkornshvedemel Suppe: 4 porrer 1 løg 300 g kartofler (4-5 stk.) ½ l bouillon (hønse- eller grøntsagsbouillon) 1 dl madlavningsfløde (38 %) Groft […]

Gullasch

Gullasch

Gullasch Tilberedningstid: 3 timer / Arbejdstid: 45 minutter   Ingredienser (4 personer) 500 g oksekød i tern 600 g kartofler i tern 1 stort løg 1 spsk. paprika 1 spsk. olivenolie ¾ liter vand ½ tsk. kommenfrø 1 drys salt 4 hele peberkorn 2 gulerødder i skiver 1 grøn peberfrugt 1 laurbærblad 1 fed hvidløg […]

Gulerodssuppe med rejer

Gulerodssuppe med rejer Tilberedningstid: 45 minutter   Ingredienser (4 personer) 1 løg 1 kg gulerødder 2 fed hvidløg 750 ml vand med bouillon (hønse- eller grøntsagsbouillon) ½ frisk rød chili 3 spsk. frisk hakket ingefær 1 dl røde linser Olivenolie 12 store lækre tigerrejer Creme fraiche (38 %)   Fremgangsmåde Pil og hak løget. Skræl […]

Citronkylling med spaghetti og tomater

Citronkylling med spaghetti og tomater Tilberedningstid: 45 minutter   Ingredienser (4 personer) 3 spsk. olivenolie 1 løg 4 kyllingebryster à ca. 125 g 2 spsk. hakket persille 1 terning hønsebouillon opløst i 4 dl vand 1 spsk. klar honning Saft og skal af 1 økologisk citron 4 tsk. majsstivelse 2 spsk. vand salt & peber […]

Chili con carne

Chili con carne Tilberedningstid: 45 minutter   Ingredienser (4 personer) 500 g hakket oksekød 1 dåse hakkede flåede tomater 1 peberfrugt 1 ½ stængel bladselleri 2 gulerødder 1 løg 2 fed hvidløg 2 spsk. olie 100 g bønner fra dåse 1 frisk rød chili 4 dl ris 6 dl vand 4 spsk. creme fraiche (38 […]

Boller i karry – thai style

Boller i karry – thai style Tilberedningstid: 1 time og 15 minutter   Ingredienser (4 personer)                       Kødboller: 400 g hakket svinekød 1 æg 1 lille løg 2 tsk. grøn karrypasta 2 spsk. hvedemel Salt og peber Ca. 7 dl vand 1 bouillonterning Karrysovs: 1 spsk. […]

Vegetarret

Opskrifter til vegetarer

Nyresyg og vegetar Det kan godt lade sig gøre at være nyresyg og vegetar. Det kræver bare ekstra opmærksomhed på kostens sammensætning for at få den næring, kroppen har brug for, uden at få for meget kalium og fosfat. Her er et par forslag til vegetariske retter. Gryderet med bønner Ingredienser 1 dåse kidneybønner (ca. […]