Oel-nedsaetter-risikoen-for-nyresten

Øl nedsætter risikoen for nyresten

Der er godt nyt, hvis du kan lide øl, vin og kaffe. Moderate øldrikkere har nemlig en nedsat risiko på 41 % for at få nyresten, viser et amerikansk studie. Til gengæld skal du passe på med for meget sodavand.

Et studie, offentliggjort i Clinical Journal of the American Society of Nephrology, har set på forskellige drikkevarers effekt på risikoen for at danne nyresten, og det ser ud til, at nogle drikkevarer øger risikoen for nyresten, mens andre mindsker risikoen.

Nyresten er sten, der dannes i urinen og som kan sætte sig fast i din nyre eller urinle­der. Stenene består af krystaller og organisk materiale, og de fleste af stenene indeholder calcium (kalk). Krystallerne dannes, når visse salte i urinen, der normalt er opløste, f.eks. calcium og oxalsyre eller calcium og fosfat, samler sig til sten. Kost, fedme, dehydrering og visse sygdomme som f.eks. diabetes kan øge risikoen for nyresten. Nyresten rammer ca. hver femte mand og hver tyvende kvinde.

Drik meget – men overvej hvad du drikker

Hvis du danner nyresten, vil du ofte blive rådet til at drikke meget for at forebygge dannelsen af flere sten. Men det er altså ikke helt ligegyldigt, hvad du drikker, hvis man skal tro det amerikanske studie. Studiet bygger på oplysninger fra 194.000 mennesker, som har udfyldt spørgeskemaer om deres livsstil og sygehistorie.

Studiet viser blandt andet, at hvis du skærer ned på eller helt dropper drikkevarer med sukker, så kan du reducere risikoen for nyresten. Mennesker som drikker en eller flere drikke med meget sukker, f.eks. sodavand, om dagen har 23 % højere risiko for at udvikle nyresten, end mennesker som drikker mindre end én sodavand om ugen.

Tidligere studier har ligeledes vist, ar drikkevarer med sukker hænger sammen med en forhøjet risiko for nyresten. Det er dog ikke bevist, at store mængder af sodavand alene kan forøge risikoen, men der er tegn på, at et stort indtag af drikkevarer med sukker sammen med f.eks. diabetes, hjertekarsygdomme eller fedme kan forhøje risikoen.

På den anden side er der også drikkevarer, som tilsyneladende mindsker risikoen for nyresten.

Mennesker der hyppigt drikker øl har 41 % lavere risiko for at danne nyresten, end dem der slet ikke drikker øl. Det samme gælder for vin, hvor tallet er 33 %. Kaffe har også en positiv effekt med 26 % lavere risiko, og herudover kommer koffeinfri kaffe (16 % lavere), te (11 % lavere) og appelsinjuice (12 % lavere).