,

Nyt fra konference om nyresygdom og ernæring

Konference

Nyreforeningens diætist Sofie Wendelboe deltager lige nu i en konference om nyresygdomme og ernæring. Her er et par pointer fra den seneste forskning indenfor nyresygdom og ernæring. Og husk – det som Sofie beskriver i det følgende er ikke diætanbefalinger, men et par smagsprøver.

 

Mange nyresyge stiller ofte spørgsmålet: ”Er det muligt at spise mere frugt og grønt?”

En del af den medicinske behandling ved nedsat nyrefunktion er neutralisering af syre med natriumbikarbonat (bagepulvertabletter), og mange får 1-3 tabletter 3 gange om dagen, da metabolisk acidose (syreophobning) kan påvirke nyrefunktionen.

På konferencen blev der gennemgået en række studier som viste, at et større indtag af frugt og grønt er lige så effektivt som natriumbikarbonat. Det betyder i praksis, at det er muligt at spise sig til mindre syreophobning fremfor at tage medicin.

Det er dog ikke så nemt, som det umiddelbart lyder, da kalium i blodet er lige så vigtigt at have styr på. Og frugt og grønt har et højt indhold af kalium. Hvis dit kalium i blodet bliver for højt, vil din muskelfunktion blive påvirket, også den vigtigste muskel, nemlig dit hjerte.

Kalium er ikke bare frugt og grønt, det findes blandt andet også i mælkeprodukter og kød. Derfor skal der være en balance, så indtaget ikke bliver for højt. Den helt rette kombination bliver forskere over hele verden hele tiden klogere på, så det kan gives videre til dig, der skal leve med det hver dag.

HUSK – inden du springer tabletterne over og går amok i frugt- og grøntafdelingen, så snak med lægen og diætisten, om det er relevant for dig, og om det kan lade sig gøre i praksis, da studier og praksis tit er et stykke fra hinanden.

Fosfattællings-app

Mange mennesker med type 1 diabetes bruger kulhydrattælling til at justere deres medicin (insulin), så medicinen tilpasses maden, fremfor tidligere, hvor maden blev tilpasset behandlingen. Det betyder, at til hvert måltid bliver mængden af kulhydrat vurderet, og medicin taget efter hvor meget der spises.

På konferencen blev det gennemgået, hvordan man i Holland er ved at udvikle en app, hvor det samme gøres med fosfat og fosfatbindere ved hjælp af ”fosfattælling”. I praksis ville det betyde, at til hvert måltid skulle mængden af fosfat vurderes, og derefter skulle mængden af fosfatbindere doseres.

Måske gør du det allerede lidt? Nogen får ordineret fosfatbindere p.n., dvs. ved behov, og tager en fosfatbinder, hvis de spiser en vaffelis eller en hotdog mellem måltiderne. Det her er en fortsættelse, hvor fosfat bliver talt (vurderet) til alle måltider.

Det er en spændende tanke, og det kan potentielt reducere den samlede mængde af fosfatbindere. Men det stiller også større krav til den enkelte, som skal tage stilling til mængden af fosfatbindere flere gange om dagen.

”One size” passer ikke til alle, når det handler om mad og måltider

Der er stor forskel på Nyreforeningens medlemmer, også selvom de har den samme nyrefunktion. Derfor er sundhedsprofessionelle meget fokuserede på at gøre anbefalingerne personlige og finde ud af, hvordan de bedst muligt hjælper den enkelte fremfor at give generelle råd.

Der er generel enighed om, at det tværfaglige samarbejde er vigtigt, så alle professioner er repræsenteret ved behandling af nyresygdom. I forbindelse med mad og måltider er henvisning til en diætist vigtig, fordi den anbefalede kost er kompleks.

Der er også en erkendelse af, at den nyresyge er ekspert på eget liv. Det er ikke en overraskelse, men det er vigtigt, at det gentagne gange bliver nævnt, så justeringer i mad og indtag er et samarbejde mellem dig og den sundhedsprofessionelle, og ikke en række generelle anbefalinger, som alle skal tilpasse sig.