COVID-19 Vaccine lager

Nyrepatienter må vente på COVID-19 vaccine

COVID-19 Vaccine lager

Rigtig mange nyrepatienter venter på at blive indkaldt til vaccine.

I starten af året hørte vi om mange transplanterede og dialysepatienter, som fik deres første vaccinestik. Og det fik de, fordi deres læge havde vurderet, at de tilhører gruppen af personer, som er i ’særlig øget risiko ved smitte med COVID-19’. Altså den gruppe, som af Sundhedsstyrelsen kaldes for gruppe 5.

Men mange venter stadig og det skaber naturlig nok frustrationer og uro rundt omkring. For hvorfor bliver man som transplanteret i København vaccineret før, end hvis man eksempelvis bor i Århus? Begge tilhører vel gruppe 5 og er i ’særlig øget risiko’?

Vi har set store regionale forskelle og forskelle på de enkelte sygehuse. Det har vi, fordi gruppe 5 er en rigtig stor gruppe. Gruppen dækker over mange kroniske sygdomme, som fx kræft, KOL, Cystisk Fibrose, diabetes osv. Hvem der, inden for gruppen, er i mest øget risiko og skulle have vaccine først, har været en lægelig vurdering på det enkelte hospital. Men hele gruppe 5 skal efter planen vaccineres inden udgangen af marts – og den dato er ens for alle regioner.

Vaccineknaphed og benhård prioritering

Nu virker det til, at vi står i stampe. Lige nu hører vi stort set ikke om flere nyresyge, som bliver indkaldt til vaccine. Og de, som har fået en indkaldelse til 1. stik, kan ikke få en tid.

Det skyldes, at vaccineleveringerne er knappe og man har valgt, at koncentrere sig om borgere over 85 år og de, som allerede har fået 1. stik. Det betyder, at ’personer i særlig øget risiko’ må vente. Ligesom i øvrigt frontpersonalet i sundhedssektoren og ældreplejen.

Holder vaccinekalenderen så?

Danmark modtager leverancer af vacciner fra Pfizer og BioNTech og Moderna. Og vi forventer, at en vaccine fra AstraZeneca godkendes snart. Medicinalproducenten har dog, ligesom Pfizer/BioNTech, varslet, at der i den kommende tid, vil blive færre leverancer til Europa end forventet.

Vi ved ikke hvordan vaccineknapheden kommer til at have indvirkning på vaccinekalenderen. Lige nu må vi væbne os med tålmodighed og have tillid til, at de danske sundhedsmyndigheder gør hvad de kan for, at de, som er i allerstørst risiko, vaccineres så snart det er muligt.