Vaccination mod COVID-19

Nyrelæger anbefaler vaccine mod COVID-19

Vaccination mod COVID-19

Af Henning Søndergaard

Nyreforeningen deltog i et e-seminar fra den europæiske forening af nyrelæger, EDTA, hvor de holdt nogle oplæg om nyresygdom og COVID-19 vaccinationer baseret på spørgsmål, der var stillet på forhånd. Her er resultatet af det møde.

Eksperter anbefaler hurtig vaccination af personer med nyresygdom

Der er siden foråret 2020 dokumenteret mere end 3000 tilfælde af folk med alvorlig nyresygdom og COVID-19. Af dem var ca. 70% i dialyse og 30% var transplanteret. Dødeligheden blandt dem i dialyse var ca. 25% og blandt transplanterede var den 21%. Dog skal det tilføjes, at langt flere dialysepatienter var gamle, og hvis man regulerer tallene i forhold til alder, så er COVID-19 faktisk mere dødelig blandt transplanterede, end blandt folk i dialyse. Ældre mennesker har flere kroniske sygdomme end unge, og tidligere undersøgelser har vist, at antallet af kroniske sygdomme øger risikoen for at dø ved smitte med COVID-19.

Hvis man sammenligner med andre kroniske sygdomme, så har folk med nyresygdom en højere risiko for alvorlige komplikationer – inkl. død – end f.eks. kronisk hjertesygdom, dårligt kontrolleret diabetes og kroniske lungesygdomme, hvis vi får COVID-19.

Derfor anbefaler alle eksperterne i panelet, både nyrelæger og immunologer, at man bliver vaccineret så hurtigt som muligt, hvis man har nyresygdom. Det er årsagen til, at mange af os modtager invitation til vaccine i disse uger.

Ingen vacciner på markedet er specifikt testet på nyrepatienter endnu. Men der har været nyrepatienter med i gruppen af testpersoner for flere af dem, bl.a. dem der nu rulles ud i Danmark. Det der kan siges med stor sandsynlighed lige nu er, at der tilsyneladende ikke er nogen større risiko for at få vaccinerne for folk med svær nyresygdom, end for andre mennesker.

Milde og almindelige bivirkninger

Risikoen ved ikke at blive vaccineret er langt større end de potentielle bivirkninger, som er påvist ved vaccinerne. Ligesom ved andre vacciner kan man dog få bivirkninger, men det vil være de færreste, som vil mærke noget til det. Blandt bivirkningerne er allergi-lignende symptomer; så hvis man har tendens til allergi, er det smart at oplyse om det, inden man får vaccinen, så der kan blive taget forholdsregler omkring det. Nogle oplever symptomer, som minder om COVID-19 symptomer. Men det er vigtigt at understrege, at man ikke kan udvikle COVID-19 af at få vaccinen. Det gælder for alle vaccinerne, at de ikke indeholder spor af sygdommen, men kun stoffer, der forhindrer sygdommen i at sprede sig i kroppen på den ene eller den anden måde.

Lægerne anbefaler også kraftigt, at man får vaccinen, selvom man har haft COVID-19, da de ikke ved, hvor godt beskyttet man er efter at have haft sygdommen.

Der er heller ikke noget belæg for, at vaccinen skulle give øget risiko for afstødning hos transplanterede generelt. Der kan dog være nogle problemstillinger, hvis man skal til at transplanteres eller man lige er blevet transplanteret. Men dem vil lægerne på sygehuset være opmærksomme på. Kun de kan give den rette vejledning om det.

Vi ved fra andre vacciner, at folk der er i immundæmpende behandling, er mindre beskyttet af vacciner generelt. Det ved vi fra Hepatitis B, influenza og fra lungebetændelsesvacciner. Så eksperterne regner med, at det også gælder for denne vaccine. Man er derfor i gang med at undersøge, om transplanterede eventuelt skal have flere og/eller stærkere vacciner. Men da ingen ved det endnu, er det bedste vi kan gøre, at få den vaccine, der bliver tilbudt af det offentlige, da den stadig dækker langt bedre end ingen vaccine.

Pas på dig selv, selvom du er vaccineret

Alt i alt, vil det være vigtigt for alle med alvorlig nyresygdom at passe ekstra meget på sig selv, da det endnu er alt for tidligt at vide, hvor godt en vaccine vil beskytte os, selv efter vi har fået den. Så selvom vi er nogle af de første i Danmark, som får vaccinen, så er vi ikke sikre på at være særlig godt beskyttet, før alle har fået vaccinen og smittetallet er helt i bund.

Derudover må vi vente på, at lægerne får lavet undersøgelser, som kan fortælle, hvor godt vaccinen dækker for de forskellige grupper med nyresygdom. Men det vil tage både tid og ressourcer, så det er svært at sige noget om, hvor længe der vil gå med det.

I mellemtiden bør vi passe godt på os selv og hinanden og tage vores forholdsregler, når vi bevæger os ud blandt mennesker.