Nyreforeningens Forskningsfond indkalder ansøgninger 2020

Hjernetåge er en af de tre felter Nyreforeningen vil tilgodese ansøgninger til forskning indenfor (foto: Pixabay).

Fonden er åben for ansøgninger inden for specialerne nefrologi og urologi. I 2020 agter bestyrelsen særligt at tilgodese ansøgninger inden for tre områder:

Hjernetåge

Mange nyresyge oplever kognitive forandringer. Hukommelsestab, koncentrationsvanskeligheder og generel kognitiv svækkelse.

Hvad skyldes det? Er det nyresygdommen selv, medicinsk behandling, dialysebehandling eller almen social svækkelse med kognitivt henfald til følge?

Fonden ønsker særligt at se ansøgninger, som undersøger årsagerne til hjernetåge. Dernæst hvilke behandlingsmæssige ændringer/muligheder, der kan lindre.

Hudkræft

Mange patienter i immunsupprimerende behandling udvikler hudkræft.

Fonden ønsker særligt at se ansøgninger, som undersøger årsagerne til hudkræft blandt disse patienter. Dernæst hvilke behandlingsmæssige ændringer/muligheder, der kan forebygge og/eller lindre.

Den transplanterede nyres levetid

Den optimale måde at nedbringe behovet for organer til transplantation er at forøge levetiden af den transplanterede nyre. Det er både generelt og individuelt den bedste løsning.

Fonden ønsker særligt at se ansøgninger, som undersøger sammenhængen mellem match (nyre og patient) og den transplanterede nyres levetid. I forbindelse hermed kan indgå virkninger af immunsupprimerende lægemidler i art og omfang.

 Forskningsfondens bestyrelse