Nyheder

Nyrebiopsi

Når diabetes og nedsat nyrefunktion følges ad

Cirka en tredjedel af personer med type 2 diabetes får nedsat nyrefunktion grundet diabetesskader i nyrevævet. Men man kan fejle to ting på én gang, og for at skelne mellem diabetisk nyresygdom og anden nyresygdom, er det nødvendigt med en nyrebiopsi. Men hvordan udvælger man de få blandt de mange med diabetes, der skal nyrebiopteres? Det er bl.a. ét af de spørgsmål en række forskere fra København og Roskilde ønsker at undersøge nærmere med forskningsprojektet PRIMETIME.
,

Husk at bestille tid til efterårets vaccinationer

Er du kronisk nyresyg, så bliver du tilbudt gratis vaccination mod både covid-19, influenza og pneumokokker. Du kan allerede nu bestille tid til vaccination, som foregår fra den 1. oktober 2022.
Forskning af nyresygdomme

Nyreforeningens Forskningsfond nu åben for ansøgninger til 2023

Er du forsker, læge, sygeplejerske eller anden fagperson, så er der nu åbent for ansøgninger til Nyreforeningens Forskningsfonds legater for 2023.

Patienternes talerør er truet med nyt finanslovsforslag

Nyt finanslovsforslag får alvorlige konsekvenser for patienter og pårørendes indflydelse i sundhedsvæsenet fremover. Paraplyorganisationen Danske Patienter mister nemlig cirka halvdelen af sit årlige budget allerede fra næste år, hvis det nye forslag til en finanslov for 2023 bliver vedtaget.
Håndbog i sygepleje nefrologi forsidebillede

Ny nefrologisk håndbog til plejepersonale, der passer nyresyge patienter

Ny nefrologisk håndbog til plejepersonale, der passer nyresyge patienter, udkommer fra FADL´s forlag den 8. august 2022. Bogen henvender sig til sygeplejestuderende og nyuddannede sygeplejersker og kan med fordel bruges af alle i specialet som et klinikvenligt og let tilgængeligt opslagsværk. Bogen henvender sig også til personale udenfor de nefrologiske afdelinger, hvor nyrepatienten er indlagt, og sygeplejersker der passer nyresyge patienter i primærsektor.
Børn og unge

Ungeweekend - også for unge pårørende

NFBU (arbejdsgruppen for børn og unge i Nyreforeningen) har planlagt en sjov og hyggelig weekend på Thurø ved Svendborg med mulighed for at danne en masse minder og venskaber. Weekenden er både for dig, som har en nyresygdom, og for dig, der er ung pårørende, for eksempel hvis du har en mor/far/søskende/kæreste, der lever med en nyresygdom. Hvis det lyder som noget for dig, så tilmeld dig endelig!
Pårørende

Pårørende får nu ret til omsorgsdage

Folketinget har vedtaget en lov, der giver lønmodtagere ret til at holde fem omsorgsdage om året, hvis de er nære pårørende til en, der er alvorligt syg med fx nyresygdom. Loven træder i kraft den 2. august 2022.
Vaccine
,

Nyt om vaccination mod covid-19

Sundhedsstyrelsen forventer en ny bølge af covid-19 til vinter, og har derfor planlagt et vaccinationsprogram, der starter den 1. oktober 2022. Frem til at efterårsvaccinationsprogrammet mod covid-19 starter den 1. oktober, er der mulighed for booster-vaccination til personer, som både har en særlig risiko for alvorligt forløb og som samtidig har en risiko for at blive smittet.
Hæmodialyse
,

Dialysepatienter i Danmark får ingen sommerferie i år

De fleste danskere har nok allerede planlagt deres sommerferie. Mange skal sikkert også besøge familie og venner i andre dele af landet. Men for dialysepatienter er planlægning af ferie og familiebesøg blevet nærmest umuligt, og igen i år må mange dialysepatienter simpelthen blive hjemme. Læs pressemeddelelsen fra Nyreforeningen.
Konference
,

Nyt fra konference om nyresygdom og ernæring

Nyreforeningens diætist Sofie Wendelboe deltager lige nu i en konference om nyresygdomme og ernæring. I indlægget her videregiver hun et par pointer fra den seneste forskning indenfor nyresygdom og ernæring.