Ny skånsom metode måler knogleforandringer

På Nyreafdelingen på Herlev Hospital har man netop taget en mere skånsom metode i brug, når patienters knoglestatus skal afklares. Foreløbig er Herlev eneste hospital i landet, som bruger metoden hos nyresyge patienter.

Patienter med nyresygdom har ofte forstyrrelser i mineralstofskiftet og det øger risikoen for blandt andet knogleskørhed og knogleforandringer.

Det er Ditte Hansen, overlæge på Nefrologisk Afdeling, som har taget metoden med hjem fra Belgien, hvor hun har været på ophold i forbindelse med sin speciallægeuddannelse. I bund og grund er der tale om en biopsi, men hvor biopsien før var et noget større indgreb og derfor blev anvendt yderst sjældent, kan afdelingen i dag foretage samme indgreb med en mindre nål i patientens hoftekam under lokalbedøvelse.

Nyreforeningens Forskningsfond støtter projektet

”Vi vil fortsætte med at finde nye metoder, som giver bedre resultater og er skånsomme for patienterne. F.eks. har vi netop fået penge fra Nyreforeningen til at undersøge, om og hvordan vi kan bruge PET-scanning til at få samme indsigt i knoglestatus,” siger Ditte Hansen.

 

Læs hele artiklen på Herlev Hospitals hjemmeside.

 

 

 

 

På billedet ses Ditte Hansen fortælle om
sit forskningsprojekt ved uddelingen af
midler fra Nyreforeningens Forskningsfond 2018.