Søren Brostrøm

Nu kommer vaccinationerne mod Covid-19

Søren BrostrømMed hastige skridt nærmer vi os tiden, hvor vi kan vaccinere mod Covid-19 i Danmark.

Derfor holdt Sundhedsstyrelsen mandag den 30. november et digitalt møde med fremtrædende patient-foreninger i Danmark. Heriblandt Nyreforeningen.

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm slog fast, at der er tre vigtige formål med at vaccinere:

1: minimere død, alvorlig sygdom og senfølger
2: Forebygge smitte. Man vaccinerer smittespredere
3:  Sikre samfundskritiske funktioner såsom ældrepleje, politik, beredskab, energiforsyning med videre

Flere faser

Vaccinationerne bliver rullet ud over Danmark i flere faser, men først skal vaccinen afprøves på forskellige patientgrupper. Man skal finde ud af, hvordan transplanterede, der får immundæmpende medicin eller dialysepatienter med mange andre former for medicin vil disse grupper reagere på vaccinen?

“Vaccinen skal afprøves på transplanterede og dialysepatienter, før vi skal sige ja til at modtage en vaccine”, siger Nyreforeningens formand Jan Rishave og tilføjer:

“Jeg forstår godt, at alle gerne vil sikre sig mod Covid-19 med vaccination, men min opfordring er klart at vente til myndighederne har givet grønt lys for vaccination af vores patientgrupper. Vi risikerer, at vaccinen har nogle uventede bivirkninger. Jeg ønsker ikke selv en vaccination, før jeg ser dokumentation for vaccinens virkning på transplanterede”.

Benhård prioritering

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, sagde på mødet, at man regner med, at der på sigt er vaccine nok til alle, der ønsker en vaccination. Men i første omgang bliver det en benhård prioritering at komme med.

”Vi kan ikke endeligt beslutte og afgøre, hvem der er omfattet af fase 1 a. Fordi vi er nødt til at vide, hvilke vacciner vi får og i hvilket antal og hvilket dokumentationsgrundlag, der følger med. Siden kan vi sætte os ned og lave puslespillet” sagde Søren Brostrøm.

Når de rundt regnet halvanden million borgere i fase 1 er tilbudt vaccine kommer fase to, og den rummer omkring 3 millioner mennesker. Man undtager gravide og børn.

Vi kommer formentlig hen i slutningen af året før alle vaccinationerne er klaret, og en grundig informationsindsats er nødvendig.

Men der skal nok blive stik til alle, der vil have.

”Regeringen har besluttet at vi skal tilbyde Covid-19 vaccine til hele befolkningen. Det er målet”, sagde Søren Brostrøm.

I Nyreforeningen skal vi gøre vores bedste for at medvirke til den grundige informationsindsats.

Se mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Planlægning af første fase af vaccinationen

Se DR nyheder om vaccinen