Mens vi venter

Mens vi venter på julen eller for dem der har nogle ekstra fridage sammen med deres børn, kan juleferien forsødes med et lille bolsjekogeri i eget hjem.

Vi fandt nissehuerne frem og fik lavet vores yndlingsbolsjer – citronbolsjer som smager himmelsk!

Det kræver lidt forberedelse og hjælp fra en voksen, da sukkermassen bliver hele 162 grader varm. Men når først denne er afkølet, kan de ældste børnehavebørn og opefter være med.

Vi har brugt Urtegaardens bolsjeopskrift og redskaber. På urtegaarden.dk finder du flere opskrifter. Men du kan også købe ingredienser andre steder, fx hos Panduro Hobby eller Bolsjehuset etc.

 

Grundopskrift

  • 1 dl koldt vand
  • 450 g sukker
  • 125 g druesukker

Lidt madolie (neutral smag) til pensling af redskaber og væv.

Citronbolsjer

  • 2 ml (40 dråber) citronolie
  • 4 ml gul eller ½ ml honninggul slikfarve
  • 1 ml citronsyre

Redskaber

  • 1 lille gryde med låg
  • 1 vægt
  • 1 deciliter mål
  • 1 termometer (200 grader)
  • 1 håndklæde
  • 1 bageplade
  • 1 bolsjevæv
  • 1 pensel
  • 2 plastskrabere
  • 1 stempelsprøjte
  • 1 saks pr. bolsjeklipper

Fremstillingsvejledning

1)    Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Læg bolsjevævet på bagepladen og pensl det med lidt neutral madolie. Pensl også plastskrabere og sakse

2)    Afvej vand, sukker og druesukker i gryden, læg låg på og sæt den på fuld varme

3)    Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og bolsjetermometeret sættes i gryden

4)    Kog op til nøjagtigt 162°C og hæld bolsjemassen ud på bolsjevævet

5)    Vent et ½ min. Drys citronsyre over bolsjemassen og tilsæt farve. Ælt med plastskraberne fra side til side, så citronsyre og farve fordeles og bolsjemassen flyttes rundt på bolsjevævet. Der kan også æltes med bolsjevævet

6)    Når bolsjemassen er lidt fastere, tilsættes aroma. Ælt videre til bolsjemassen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne

7)    Når bolsjemassen kan samles i en klump uden at flyde ud er den færdig. Træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden

8)    Bolsjerne pakkes lufttæt i en frysepose e.l., når de er let afkølede. Læg bolsjerne i køleskabet før de er kolde, for at undgå, at de klistrer sammen