Mennesker-med-nyresten-boer-faa-tjekket-hjertet

Mennesker med nyresten bør få tjekket hjertet

Internationale forskere har i et studie fundet frem til, at mennesker med tilbagevendende nyresten har forhøjede kalciumaflejringer i deres blod. Det betyder, at man bør se hyppige nyrestensanfald som en risikomarkør for hjertekarsygdom, ligesom man gør med forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol eller diabetes.

Ca. hver femte mand og hver tyvende kvinde udvikler nyresten på et tidspunkt i livet, og hovedparten af disse har en risiko for at udvikle forhøjet blodtryk, kronisk nyresygdom og hjertesygdomme. Årsagen til denne sammenhæng kan være en øget tilstedeværelse af kalciumaflejringer i blodet, og det er det, som forskerne har undersøgt.

Dannelse af nyresten kan være noget, der sker en enkelt gang i ens liv, men det er ikke unormalt, at man får flere nyresten, når man først har haft en.

På baggrund af den formodede sammenhæng mellem nyresten, kalciumaflejringer og risiko for hjertekarsygdom, anbefaler forskerne en forebyggende indsats, således at personer med nyresten bør blive overvåget, bl.a. med CT-skanninger, som kan måle kalciumaflejringer og knogletæthed samt antal og placeringer af nyresten.

 

Kilde: Clinical Journal of the American Society of Nephrology.