Mange danskere kan få gavn af forskning i nyresygdomme

Nyreforeningens forskningsfond uddeler i år 615.000 kroner til 17 førende danske og internationale forskere, der har specialiseret sig i nyresygdomme. Vær med til uddelingen og mød forskerne. Her er et lille udpluk af de projekter, vi støtter i 2014:

Tidlig opsporing af en udbredt sygdom

”Nyresygdom er en af de hyppigste kroniske sygdomme, hyppigere end diabetes. Studier har påvist, at ca. 10-16 % af befolkningen lider af kronisk nyresygdom. I Danmark er der kun registreret ca. 0,08 %. Det betyder, at mange med tidlige stadier af kronisk nyresygdom ikke er registreret”. Speciallæge i nefrologi Belén Redal-Baigorri får tildelt midler til at undersøge, hvordan man kan opspore nyresygdom tidligere.

Akut nyresvigt i kombination med indtagelse af flere lægemidler på én gang

Forekomsten af akut nyresvigt i Danmark er ukendt. Det anslås, at 1 ud af 5 hospitalsindlagte voksne udvikler akut nyresvigt under en indlæggelse, og at der forekommer indtil 2.500 tilfælde med akut dialysekrævende nyresvigt hvert år. Tallet menes at være stigende. Det formodes, at kombinationen af flere lægemidler i samspil med eksisterende sygdom påvirker nyrerne.” Reservelæge Nicholas Carlson får tildelt midler til at undersøge i hvor høj grad kombinationen af flere lægemidler udløser akut nyresvigt.

Nye muligheder for nyredonation

”Den teknologiske udvikling inden for immunologien indebærer nye muligheder for nyretransplantation fra en levende donor, hvor der ikke er vævs- eller blodtypelighed mellem donor og modtager. Det giver mulighed for nye relationstyper mellem donor og modtager.”

Cand.scient Hanne Agerskov får tildelt midler til at øge vores viden om den proces, hvor en kollega, en ven eller en helt tredje ønsker at give sin nyre til en nyresyg.

 

Mød forskerne: Dette års uddeling fra Nyreforeningens Forskningsfond foregår på Carlsbergs Akademi, Æresboligen, i Valby fredag den 7. marts kl. 14 -16.30, hvor jeres redaktion har lejlighed til at møde forskerne ved et uformelt arrangement.

Yderligere information: Læs mere om modtagerne i Forskningsfondens årsskrift.