Julefrokost og julemiddag

And med rødkål

Julemad er en fast del af de flestes jul, og det behøver faktisk ikke være så besværligt. Med enkelte tricks kan det sagtens lade sig gøre at tage hensyn til nyrefunktionen og spise lækker julemad samtidig.

Til julefrokosten er det i princippet ”bare” rugbrødsmadder, og julemiddagen er egentlig ”bare” aftensmad.

Julefrokost

Ofte består en julefrokost af brød med en masse forskelligt pålæg og lune retter. Hvis du spiser det, du normalt ville spise til en frokost, kan du undgå både mavepine og at få for meget kalium og fosfat.

Spar på protein Ekstra protein
Lad brød fylde mere end pålæg og andre lune retter.

Spis gerne rigeligt med pynt, f.eks. rødkål.

Del brødet i kvarte og spis mere af pålægget

Julemiddag

En julemiddagstallerken indeholder ofte både brune og hvide kartofler, rødkål, brun sovs og kød i form af and, gås, kalkun og/eller flæskesteg. Uanset hvad der er traditionen i din familie, er der nogle generelle anbefalinger.

Spar på protein Ekstra protein
Lad and, gås, kalkun og flæskesteg fylde mindst (1/5) på din tallerken. Del resten af din tallerken mellem kartofler og grønt, f.eks. rødkål. Lad and, gås, kalkun og flæskesteg fylde 1/3 på din tallerken. Gerne mere hvis du ikke har så stor appetit.

Kartofler indeholder meget kalium. De hvide kartofler kan skrælles, deles i kvarte og koges i vand tilsat salt (1 tsk. salt pr. 1 liter vand), så kan du reducere op til 50 % af kaliumindhold. Hvis du vælger kartofler på glas til de brunede kartofler, vil kaliumindholdet svare til kartofler kogt mhp. kaliumreduktion. Det er også lettere end at skrælle de små kartofler.

Hvis du vælger rødkål på glas, vil det have samme indhold af kalium, som hvis den var kogt efter anbefalingerne. Spis det gerne som tilbehør til julemiddagen. Hvis du selv laver din rødkål, kan kålen med fordel snittes, få et opkog i vand tilsat salt og derefter tilberedes som du normalt ville gøre.

Risalamanden kan sagtens erstatte et mellemmåltid. Hvis risengrøden koges på piskefløde og vand, vil indholdet af kalium og fosfat være lavere. Nyd hver enkelt bid med god samvittighed, uanset hvordan den er tilberedt.

Fordeling af fosfatbindere

Til en julefrokost og en julemiddag spiser man tit over mange timer, så hvis du tager fosfatbindere til det første, du spiser, virker de ikke på det, du spiser 2-3 timer senere. Hvis du får fosfatbindere, så tal med din læge om, om du kan fordele fosfatbinderne til både fisken, de lune retter og osten. Eller til både anden og risalamanden.

Og lidt ekstra tricks

  • Vælg dine livretter, og spis mindre af det, der ikke er så vigtigt.
  • Sild er noget af det bedste, du kan vælge – de har lavt indhold af kalium og fosfat, gode proteiner og sunde fedtstoffer.
  • I kogebogen ”Spis godt – når du har en nyresygdom” er der et afsnit med juleretter.
  • Find opskrifter på julemad på nyremad.dk, hvis du er medlem af Nyreforeningen.
  • Og vigtigst af alt – nyd det du vælger at spise med god samvittighed.