Ingen data, der påviser, at nyresyge bliver mere syge

Må nyretransplanterede gå på arbejde i Coronatider?
Har man ret til at melde sig syg, hvis man er i immunsupressiv behandling?
Hvordan skal pårørende forholde sig, hvis der er et nyresygt familiemedlem derhjemme?

Hver dag får Nyreforeningen mange henvendelser fra medlemmer, der føler utrygge overfor Corona-virus.

Overlæge Helle Thiesson fra Odense Sygehus fortæller, at der ikke findes data, der understøtter, at de transplanterede bliver mere syge.

Og at gå i frivillig isolation og ikke få besøg af venner og familie?
”Det er jo forholdene for os alle sammen. Vi skal prøve at minimere vores adgang til andre mennesker så meget som muligt og følge de restriktioner som Sundhedsstyrelsen udsteder”.

Planlagte transplantationer er udsat
Alle planlagte nyretransplantationer fra levende donorer er udsat, men hvis man er på venteliste til en nyre fra en afdød, kan man måske blive kaldt ind til transplantation. Lige nu er der ikke så mange patienter på afdelingerne på hverken Rigshospitalet, Odense eller Skejby, men det kan hurtigt ændre sig.

Individuelle vurderinger og sund fornuft er afgørende, understreger Helle Thiesson.
”Hvis man har en ægtefælle, der er luftvejssyg, må man finde ud af, hvordan man gør. Det er så individuelt. Hvis man har et sommerhus, skal man tage derop, men det er jo ikke alle der har det. Hvis man bor alene, et det let at få  maden leveret”, siger Helle Thiesson og lover, at hun hurtigt vil melde ud, hvis der kommer specielle retningslinier for immundæmpede.

Tålmodighed og omtanke
Eventuelt kan man som kronisk syg få en aftale med sin arbejdsgiver, der kan få refunderet lønnen de første 30 sygedage. En såkaldt paragraf 56-aftale. Tal eventuelt med kommunen om det.

Og så skal vi frem for alt væbne os med tålmodighed.
”Det her kommer til at tage lang tid. Jeg har aflyst alle fremmøder til i dag.  Alle ikke nødvendige aftaler. Men blodprøver er ikke aflyst. Det er nødvendigt fremmøde”.

Hvornår kan man som nyresyg  blive testet for Corona?
“Her gælder det samme som for alle andre. Ved moderate til svære symptomer.  Måske åbner sundhedsdmyndighederne op for svage symptomer. Lige nu bliver der ikke testet mere for Corona, fordi man er nyresyg.  Det er svært at komme med konkrete anbefalinger, og situationen kan hurtigt ændre sig. Men så skal vi nok melde det ud”.

Lover Helle Thiesson, formand for Nefrologisk Selskab og overlæge på Odense Sygehus.