Hæklet anatomi – nyrerne er rimeligt nemme

Det hele begyndte med en butterfly til sønnen.

Så kom en hovedpulsåre, en galdeblære og en livmoder. Alt sammen hæklet og alt sammen anatomisk korrekt.
Gitte Marie Stendys er operationssygeplejerske og vild med at hækle. I dag, 6. oktober venter hun, at hendes bog, “Hæklet Anatomi” kommer fra trykkeriet.
“Havde du spurgt mig for et år siden, havde jeg nok ikke set, at jeg skulle udgive en bog, fortæller Gitte Marie Stendys, der arbejder på dagkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Skejby.

Hun begyndte at hækle i 2016. Og syntes hurtigt, karklude og slumretæpper var alt for kedelige, så hun hæklede Olaf fra Frost og  dødsstjernen fra Star Wars og fandt mange andre udfordringer. Året efter blev hun bedt om at hækle en gave til en kollega, der var karkirurg, og Gitte Marie kastede sig ud i at hækle hovedpulsåren, aorta.

“Det var svært. At bestemme farverne og proportionerne. Men så stak det lidt af med mig, fortæller forfatteren, der i øjeblikket har opskrifter på samtlige 18 indre organer. Samlet i en bog, der kommer fra trykkeriet i dag og på boghandlerernes hylder den 29. oktober.

Bogen er udgivet på Turbineforlaget. Oprindeligt var hæklerierne tænkt som gaver til kollegaer, der kunne have dem stående som pyntegenstande.

Men på det sidste er der også kommet et pædagogisk aspekt med omkring de hæklede organer.

Det gælder for eksempel nyrerne. Gitte Marie har hæklet både enkelt-nyrer og hele urinveje, og hun har også hæklet cystenyrer. Så kan man bedre forklare et barn, hvad det er, der eventuelt kan ske med nyrerne og sammenligne den normale nyre med en cystenyre.

Læs mere på Gitte Maries hjemmeside haekletanatomi.dk

Her kan du få gode hækletips og hente inspiration.

Hæklerierne kan som sagt bruges til pynt og til forståelse. Men også til at nedbryde tabuer. For som Gitte Marie skriver:

“Mange ting er svære at tale om, men når man ser sin lidelse i en hæklet udgave, kommer man til at smile og kan se humoren i det. Det gør ofte det svære lidt lettere”.

Du kan også klikke ind på Gitte Marie Stendys Instagram-profil og blive inspireret.

Og til sidst skal jeg hilse alle nyrepatienter og fortælle, at nyrerne er rimeligt nemme. Dem kan man sagtens gå i gang med. At hækle i hvert fald.