Guide til julens fristelser

Hvid gløg og nisse

Julen nærmer sig, og det gør måske også dine overvejelser om, hvad du må spise og drikke, når I samles om julebordet. Julen i året 2020 bliver noget anderledes. Måske ser du færre end du plejer. Men vi tænker alligevel, at det er tid til en genudsendelse af denne guide til julens fristelser, som vi sidste år bragte i Nyrenyt 4., december 2019.

Julen er hjerternes tid. Det er også tid til hygge og masser af mad. Når du er nyresyg, kan julemåneden godt være svær at overskue, for hvad er det egentlig du kan spise med god samvittighed.

AF KLINISK DIÆTIST ANETTE DAMSGÅRD KOCH OG KLINISK DIÆTIST SOFIE WENDELBOE

Her er en lille guide, som kan gøre det lidt nemmere. Det vil dog altid være individuelt hvilke kostråd, der gælder for dig afhængig af din behandling og blodprøver.

Det er ikke alle der har behov for at spare på både kalium, fosfat, protein og væske. Hvis du er i tvivl så spørg din diætist hvad det er vigtigt at du tager hensyn til.

Tips og tricks i december

  • Spis kun den mængde mad du plejer. Mange spiser mere mad end de plejer i december, men uanset hvor restriktivt du spiser, vil mere mad betyde mere kalium og fosfat, som er et problem for nogen nyresyge.
  • Husk de kostråd du har fået af din diætist. Hvis du plejer at koge grøntsagerne eller spare på osten, så fortsæt med det i december.
  • Vælg hvad du helst vil have. Hvis der bliver serveret buffet, så gå en omgang og udvælg de retter som du allerbedst kan lide eller spørg værten hvad der bliver serveret.
  • Del rugbrødet i flere stykker. Til julefrokosten kan du dele dit brød i flere stykker og nøjes med lidt på hver, så får du smagt flere ting, men uden du spiser meget større mængder.
  • Hvis du er i dialyse, så spis gerne kød, fisk, fjerkræ og pålæg, uanset hvilken slags. Hvis din nyrefunktion er nedsat og du skal spare på protein, så spis mere af brødet.
  • Fordel dine fosfatbindere. Hvis du får fosfatbindere, så fordel dem til alle måltider og retter. F.eks. til hovedret og dessert. Til rugbrød, til ost og til risalamande. Husk også fosfatbindere hvis du spiser æbleskiver eller en større mængde småkager til et mellemmåltid.

Juleøl, gløgg og snaps

Nogle læger laver sjov med at diætisten hellere anbefaler snaps end mælk. Og det er faktisk ikke helt forkert. Ikke at det er godt at drikke en masse alkohol, men snaps indeholder kun begrænset mængde kalium og fosfat, og bidrager kun med lidt væske.

Alkohol kan sagtens være en del af julemiddagen, så længe du ikke overskrider Sundhedsstyrelsen anbefalinger. Sundhedsstyrelsen anbefaler pr. uge max. 7 genstand for kvinder og max. 14 genstande for mænd og max. 5 genstande på samme dag. Hvis du har en anbefaling for hvor meget du væske du må få, skal alkoholen tælles med her.

Hvis du vælger vin og øl, skal du være opmærksom på, at det indeholder en del kalium. Jo stærkere øl, jo mere kalium.

Gløgg kan på en kold december dag være skønt at varme sig på. Vær opmærksom på, at fyldet af rosiner og mandler indeholder en del fosfat og kalium.

En praktisk måde at holde styr på at kalium og fosfat indtaget ikke bliver for højt, kan være at vælge max. 1 ting pr. dag. Dvs. enten øl, vin eller gløgg, og nøjes med et lille glas.

Mængde Drikkevare Kalium Fosfat
330 ml Øl, stærk (juleøl) 211 mg 59 mg
100 ml Gløgg (uden fyld) 125 mg 16 mg
100 ml Hvidvin. sød 110 mg 6 mg
100 ml Rødvin 100 mg 10 mg
100 ml Rosevin 7 5 mg 6 mg
330 ml Hvidtøl, mørk 66 mg 40 mg
100 ml Hvidvin, tør 61 mg 6 mg
25 ml Portvin 24 mg 3 mg
25 ml Snaps 0,5 mg 1 mg