,

Gratis vaccine mod influenza og pneumokokker – kronisk syge anbefales at få vaccinen tidligt på sæsonen

Vaccine

VaccineInfluenza er en virusinfektion, der kan ramme alle, men for nogle kan sygdommen være særligt alvorlig og endda livstruende.

Fra 1. oktober 2021 til 15. januar 2022 kan du gratis blive vaccineret mod influenza, hvis du er over 65 år, lever med en kronisk sygdom, som fx kronisk nyresvigt, eller på anden vis er i særlig risiko.

I år anbefaler Sundhedsstyrelsen desuden, at sundheds- og plejepersonale og børn i alderen 2-6 år også bliver vaccineret mod influenza. Vaccinen er ligeledes gratis for de to grupper.

De første tre uger er influenzavaccinerne foreløbigt reserveret til de målgrupper, der er omfattet af det gratis vaccinationsprogram, og det er altså ikke muligt for andre selv at købe en vaccine.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man bliver vaccineret tidligt på sæsonen, så man får den bedste effekt af vaccinationen.

Bestil tid til vaccination

Du kan bestille tid til vaccination hos din egen læge eller gå på apoteket.

Hvorfor får kronisk syge gratis vaccine mod influenza?

”Kroniske sygdomme kan svække immunforsvaret, hvilket bl.a. betyder, at man kan være i øget risiko for at blive smittet, fordi immunforsvaret ikke virker helt, som det skal. Kroppens evne til at bekæmpe infektionen påvirkes også, og det betyder, at man er i øget risiko for komplikationer under et influenzaforløb, fx lungebetændelse eller et længerevarende og svært sygdomsforløb. Influenza kan også påvirke kroppen, så det er sværere at kontrollere den kroniske sygdom. Det er fx tilfældet for diabetes, hvor høj feber gør det svært at regulere blodsukkeret ordentligt,” skriver Sundhedsstyrelsen.

Husk

  • Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen tidligere.
  • En vaccine beskytter ca. et halvt år. Derfor skal du have vaccinen hvert år, hvis du vil være beskyttet mod influenza.
  • Du kan godt blive smittet med influenza, selvom du er vaccineret, men vaccinen bevirker, at du får et mildere forløb.
  • Bliv vaccineret så tidligt som muligt for at få den bedste effekt af vaccinationen.
  • Influenzavaccinen er ekstra vigtig for personer med nedsat immunforsvar og beskytter mod et forværret forløb ved ’dobbelt sygdom’ med både COVID-19 og influenza.

Læs mere om influenzavaccinen og hvilke grupper, der er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

 

Gratis vaccination mod pneumokokker til ældre og organtransplanterede

Pneumokokker er bakterier, der kan give alvorlig sygdom som fx lungebetændelse. Vaccinen mod pneumokokker er gratis for alle, der er fyldt 65 år, organtransplanterede, der er fyldt 2 år, og andre, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb.

Du kan bestille tid til vaccination mod pneumokokker hos din egen læge.

Læs mere om vaccinen mod pneumokokker her og på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.