Gratis vaccination mod pneumokokker

Som led i håndteringen af COVID‐19 udbruddet har regeringen besluttet at iværksætte
en række vaccinationsindsatser, herunder vaccination mod pneumokokker til alle ældre, der er fyldt 65 år samt borgere i særlige risikogrupper under 65 år.

Pneumokokker kan blandt andet medføre alvorlig lungebetændelse og i nogle tilfælde hjernehindebetændelse og blodforgiftning.

Formålet med pneumokokvaccinationer er at beskytte risikogrupper mod ”dobbelt sygdom” (både alvorlig pneumokoksygdom og COVID‐19) og samtidig nedbringe unødig belastning af sundhedsvæsnet.
– Da der er risiko for et udbrud af COVID‐19-relaterede coronavirus i den kommende vinter, skal indsatsen fortsættes hen over året, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelse.

Epidemiologiske studier

Vaccinen bliver givet i flere runder. I første runde, der starter i denne måned kommer mennesker, der er fyldt 65 år med kroniske nyresygdomme, mennesker med neufronisk syndrom, kronisk nyresygdom og dialysepatienter.

Men nogle nyrepatienter er blevet frarådet vaccine af deres egen læge?

Hertil svarer Palle Valentiner Brandt, Statens Serum Institut:

”Baggrunden for at tilbyde pneumokokvaccination til patienter nedsat nyrefunktion er, at flere store epidemiologiske studier har vist, at patienter med kronisk nyresygdom er i øget risiko for invasiv pneumokoksygdom (blodforgiftning og/eller hjernehindebetændelse på baggrund af pneumokokker) sammenlignet med raske, og at patienter med kronisk nyresygdom er i øget risiko for svær sygdom og død under indlæggelse med invasiv pneumokoksygdom sammenlignet med raske. Den relative risiko er størst i de yngre aldersgrupper, men ses også hos de ældre.
Betydningen af nyresygdom på den enkeltes risiko for invasiv pneumokoksygdom afhænger af flere faktorer, herunder graden af nyresygdom og eventuelt andre kroniske sygdomme. Det betyder eksempelvis, at patienter med nyresvigt, patienter som er dialysekrævende eller patienter som modtager immunsupprimerende medicin er i større risiko end patienter med let nedsat nyrefunktion. Der anbefales vaccination med den 23-valente pneumokokvaccine (PPV23).”

I gang lige efter påske

De første vacciner vil blive leveret i løbet af april og skal tildeles de mest sårbare grupper. Efter Sundhedsstyrelsens anbefaling skal de første vacciner tilbydes til beboere på plejehjem og i ældreboliger, menensker der er fyldt 65 år med en kronisk lidelse (kronisk lungesygdom) samt til personer under 65 år, som er i særlig høj risiko for alvorlig pneumokoksygdom.

Næste runde af vaccinationer forventes i august/september i år. Den samlede målgruppe for pneumokokvaccinationerne er på ca. 1,5 mio. personer.

Tilbuddet om pneumokokvaccinationer vil blive iværksat snarest muligt, når de første vacciner er leveret. Det forventes at blive lige efter påske.

Her kan du se bekendtgørelsen om de gratis vaccinationer, der træder i kraft 22. april.