Forebyggelse

viden-om-forebyggelse

I de fleste tilfælde kan nyresygdom ikke forebygges, men udviklingen af sygdommen kan forsinkes. Det er vigtigt, at du lever sundt, dvs. lader være med at ryge, undgår for meget alkohol og holder øje med vægten.

Motion og mad er to vigtige elementer, når man arbejder på at forsinke udviklingen af en nyresygdom.

Som nyresyg er man også udsat i forhold til tandsygdomme. Længere nede kan du læse om tandpleje og tandsundhed ved nyresygdom.

Motion som forebyggelse

Det er en god ide at dyrke regelmæssig motion, da det er med til at bevare dine muskler og sænker dit blodtryk. At være fysisk aktiv og have en rimelig kondition er også ensbetydende med, at kroppen fungerer bedre, og at du dermed får færre komplikationer. Motion er ét af de parametre, som du selv kan være herre over og som rent faktisk er til gavn for rigtig mange af de gener og risikofaktorer, som er forbundet med at have dårligt fungerende nyrer.

Læs mere om motion og få bl.a. ideer til øvelser.

Mad som forebyggelse

Mad og ernæring fylder meget for mennesker med en nyresygdom. Hvis du har nedsat nyrefunktion, er det vigtigt at være opmærksom på:

• Begræns indtaget af protein. Det kan lindre symptomerne ved kronisk nyresvigt, og i nogle tilfælde måske bremse sygdomsudviklingen.
• Væskeindtag. Ved let til moderat nyresygdom anbefaler man at drikke rigeligt med væske, ca. 2 liter vand daglig. Ved kronisk nyresvigt anbefales ikke rigelig væske, men en individuelt fastsat mængde væske daglig, for at undgå væskeophobning i kroppen.
• Kaliumbegrænsning er ofte nødvendigt ved fremskreden nyresygdom, fordi nyrerne har nedsat evne til at fjerne kalium fra blodet.
• Fosfatbegrænsning anbefales, når fosfatindholdet i blodet er forhøjet. Ellers kan der opstå skadevirkninger på knoglerne.
• Overdrevet saltforbrug. Skærer man ned på saltet, kan man i nogle tilfælde nedsætte blodtrykket og tendensen til væskeophobning ved nyresvigt.
• Tilstrækkelig ernæring. Det er meget vigtigt, at du får kalorier nok, så du ikke taber dig. Når du både skal begrænse protein, kalium og fosfat, kan det dog blive vanskeligt selv at sammensætte en alsidig, sund og tilstrækkelig kost. Du bør derfor altid få vejledning hos en klinisk diætist.

Læs mere om mad og nyresygdom.

Forebyggelse af tandsygdom

Er man ramt af sygdomme i nyrerne, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på sine tænder. Desværre møder tandplejer Fabienne Let Petterson først mange nyresyge efter en længere periode uden besøg på tandklinikken. Det betyder for manges vedkommende skader, der har fået lov at vokse sig større, end de kunne have været. I forbindelse med transplantation er det desuden et krav, at der er styr på tandsundheden.

I denne nyttige artikel giver Fabienne Let Petterson de bedste råd til at passe godt på tænderne, når man har en nyresygdom:

Tandpleje og tandsundhed ved nyresygdomme, Danske Tandplejere