Flere-nyresten-om-sommeren

Flere nyresten om sommeren

For mennesker, der hyppigt får nyresten, betyder varme sommermåneder ikke kun ferie og solbadning, men også en øget risiko for at danne nyresten.

Når temperaturen i sommermånederne stiger, sveder vi mere. Når vi sveder, er der større risiko for at blive dehydreret, og når man er dehydreret, så bliver urinen mere koncentreret. Det fører til en højere risiko for nyresten.

Når du danner nyresten, foregår det på den måde, at krystaller formes i urinen, når der er bestemte molekyler til stede i så høj mængde og koncentration, at der kan ske en kemisk forbindelse. Derfor er det essentielt at reducere enten mængden eller koncentrationen af disse molekyler, og det kan du gøre ved at fortynde dem.

Det handler altså ikke om, hvor meget du drikker, men mere om hvor meget urin, du producerer. Derfor er det i sommermånederne nødvendigt at drikke ekstra meget.

Et godt mål er, at holde øje med, at din urin er bleg og klar 24 timer i døgnet hver eneste dag. Samtidig bør mængden af urin være højere end 2 liter på et døgn.

Gode råd til væskeindtagelse

Det er bedst at drikke vand, men frugtjuice er også okay.

Begræns drikkevarer med meget koffein eller mange kalorier.

Pas på med sportsdrikke, som indeholder meget natrium.

 

Kilde: International Kidney Stone Institute