Ferie

ferie-livet-med-sygdom

Du kan sagtens tage på ferie, selvom du er nyresyg. Du skal selvfølgelig tage hensyn til din sygdom, men der er ingen grund til, at du lader dig begrænse, hvis du har lyst til at tage på ferie. Uanset om du er transplanteret eller i dialyse, er der flere muligheder for at holde ferie i både ind- og udland. Det kræver bare lidt planlægning inden rejsen.

Læs om

Gode råd til ferien
Dialyse i Danmark
Dialyse i udlandet
Privat feriedialyse
Nyreforeningens dialyseklinikker
Brug Nyreforeningen

Gode råd til ferien

  • Husk det blå sygesikringskort på ferien i Europa. Det er gratis og kan rekvireres på www.borger.dk eller din lokale Borgerservice.
  • Et lægebrev med en oversigt over aktuel medicin er en fordel at medbringe ved f.eks. toldkontrol, lægebesøg i udlandet mv.
  • Rejseforsikringer gælder kun akut opstået sygdom eller skader på rejsen. Kronisk sygdom er ikke akut, så derfor bør du altid kontakte egen læge eller dit forsikringsselskab og undersøge i hvor høj grad du er dækket. Det gælder også for korte ture.
  • Hvis du har fået ændringer i din medicin eller været indlagt på sygehus indenfor de seneste to måneder før afrejse, skal du henvende dig til dit forsikringsselskab og bestille en ansøgning om medicinsk forhåndsvurdering. Det gælder også, hvis du bare skal en tur over grænsen eller på weekendtur.
  • Det er en god ide at have vigtig medicin med i håndbagagen. Så har du den på dig i tilfælde af forsinkelser eller bagageproblemer ved ankomst.
  • For erhvervsrejser og studieophold i udlandet gælder særlige regler. Tjek www.patientombuddet.dk for mere information.
  • Nyreforeningen udbyder hvert år to til tre rejser til udlandet. Du kan læse mere om aktuelle medlemsrejser ved at KLIKKE HER.

Dialyse i Danmark

Du kan i begrænset omfang få gæstedialyse på en afdeling i Danmark nær det sted, hvor du ønsker at holde ferie. Tal med dit sygehuspersonale om det. Husk at du skal søge i god tid af hensyn til planlægningen. Dialysebehandlingen er gratis, da behandlingen betales af din region.

I forhold til betaling af kørsel til og fra dialyse, når du besøger et andet dialysecenter, kan du henvende dig i din hjemregion og bede om refusion. Nogle regioner yder det, andre gør ikke, men det bliver mere og mere almindeligt at yde et beløb svarende til, hvad din transport fra dit hjem til dialysecentret koster regionen. Så prøv endelig.

Se liste over dialysesteder i Danmark: Dialysecentre (opdateret september 2021)

Læs mere om Nyreforeningens dialyseklinikker i Danmark.

Dialyse i udlandet

Du kan søge efter dialysesteder i udlandet på internettet. Gå ind på www.google.dk. Skriv i feltet ud for avanceret søgning: dialyse og derefter byen du ønsker at bo i og tryk enter. Så kommer du videre til byens dialysesteder. Se dig omkring på dialysestedernes hjemmeside og vælg det dialysested, hvor du kunne tænke dig at få foretaget din feriedialyse.

Du kan også gå gennem Global dialysis’ guide til dialysecentre på: www.booknowmed.com.

Rejsevejledning for knaphulsteknik

Her kan du downloade rejsevejledninger til knaphulsteknik på fem forskellige sprog, som du kan bruge, når du rejser i udlandet. Vejledningen står først på dansk og derefter på det valgte sprog.

Rejsevejledning-knaphulsteknik-engelsk
Rejsevejledning-knaphulsteknik-tysk
Rejsevejledning-knaphulsteknik-spansk
Rejsevejledning-knaphulsteknik-fransk
Rejsevejledning-knaphulsteknik-tyrkisk

Privat feriedialyse

Er du i hjemmehæmodialyse, og kunne du tænke dig at låne din dialysemaskine ud til andre dialysepatienter, som gerne vil holde ferie i det område, du bor i? Eller er du selv interesseret i at låne en andens maskine, når du skal på ferie et sted i Danmark?

Privat feriedialyse er et initiativ, som er udsprunget af en oplevelse, et af Nyreforeningens medlemmer har haft. Han tilbød en anden dialysepatient, som han havde mødt tilfældigt, at han kunne holde sommerferie på en campingplads i samme by, hvor han bor, og så dialysere hjemme hos ham på hans maskine.

 Det synes vi i Nyreforeningen er en rigtig fin gestus, og vi vil gerne understøtte andre, der kunne have lyst til at prøve det samme. Det kræver selvfølgelig en gensidig tillid og sympati for det andet menneske, som man inviterer ind i sit hjem. Derfor kan det være en god ide, at man taler sammen via mail eller telefon nogle gange, inden man forpligter sig til noget. Det er imidlertid helt op til de to mennesker, der bliver matchet, hvordan de vælger at arrangere sig.

Det, Nyreforeningen tilbyder, er, at du kan ringe til vores sygeplejerske Birthe. Hun kan svare på alle de spørgsmål, du måtte have, hvis du overvejer enten at udlåne din maskine eller at tage imod tilbuddet om at bruge en andens maskine. Birthe formidler også kontakt til andre, som ønsker at udlåne eller låne en dialysemaskine til feriebrug.

Hvis du ønsker at udlåne din dialysemaskine, bør du tale med din afdeling først.

Kontakt Birthe Nielsen på tlf. 50 93 59 41 (hverdage kl. 9-14) eller dialyse@nyre.dk.

Nyreforeningens dialyseklinikker

Nyreforeningen har to klinikker til feriedialyse, Fanø Dialyseklinik og Skallerup Dialyseklinik. Læs om dem og book behandling herunder.

Fanø Dialyseklinik

Fanø Dialyseklinik er beliggende i det moderne og velfungerende Sundhedshus på Vestervej 1 i Nordby på Fanø. Her er behandlinger og sundhedsydelser samlet på ét sted. I klinikken er der i første omgang indrettet 2 dialysepladser med maskiner, stole og borde, TV mv.

Dialysen drives af koordinerende sygeplejerske Per Eggert Larsen, og det lægefaglige ansvar ligger hos overlæge Kjeld Erik Otte fra Kolding sygehus. Der er fokus på at indrette dialysen efter aktuelle behov til f.eks. dialysedage og -tider såvel som tilpasning af selve behandlingen og plejen. Dialysebehandlingen er gratis for dig, da behandlingen betales af din region.

Du kan booke feriedialyse på Fanø hele året rundt ved at skrive til Per Eggert Larsen på fanoe@nyre.dk

Er du vant til at få HDF-dialyse?
Så kan du få også få det på Fanø. Et nyudviklet filter erstatter HDF-opsætningen, men har samme gode egenskaber som HDF. Ring til koordinerende sygeplejerske Per Eggert Larsen for at høre om muligheden her.

Se film om Fanø Dialyseklinik her

Hent dialysepapirer

Dialyseordination Fanø 2021
Kautionsanmodning Fanø 2021

Skallerup Dialyseklinik

Dialysen Skallerup Klit er beliggende i Skallerup Klit Feriecenter. Klinikken råder over 4 dialysepladser. Dialysen har en fastansat sygeplejerske Birthe Nielsen, samt sygeplejerskevikarer fra Hjørring og Aalborgs dialyseafsnit. Dialysen har åbent hele året og har ikke været lukket under Corona-krisen, men var ekstra opmærksom på risiko for smitte. I øjeblikket følges de retningslinjer, sundhedsmyndighederne anbefaler.

Det er ikke et krav, at du bor i Skallerup Klit Feriecenter, du kan også bo privat, på campingplads eller i sommerhus. Ønsker du at bo på Skallerup Klit Feriecenter, skal du ringe på telefon 99 24 84 00. Husk at oplyse dit medlemsnummer til Nyreforeningen, da der er gode tilbud og rabatter. Du kan altid få dit medlemsnummer at vide ved at ringe til vores sekretariat.

Ønsker du at bestille feriedialyse i Skallerup, skal du kontakte Birthe Nielsen på telefon 98 96 79 67 / 50 93 59 41 eller dialyse@nyre.dk.

Din dialyseafdeling skal skrive dialyseoplysninger, som sendes via mail eller post.
Dialyseordination-Skallerup

Ligeledes skal der skrives en kautionserklæring, som sendes til Nyreforeningen.

Kautionsanmodning-Skallerup-2021

Du kan skrive dine aftalte dialysetider på dette skema: Dialysetider

Brug Nyreforeningen

Har du brug for hjælp til at finde en dialyseklinik i udlandet eller har du spørgsmål til hvordan det er at rejse med dialyse, så kontakt Jette Thaarup fra Rejseudvalget på jt@nyre.dk eller tlf. 22 81 46 78 mandag-tirsdag kl. 10-12 og torsdag kl. 12-14.

Du kan rejse med Nyreforeningen til udlandet. Nyreforeningen arrangerer hvert år 2-3 udlandsrejser for alle medlemmer, hvor vi sørger for at arrangere dialysen.

I pjecen Planlæg din rejse får du flere gode råd til at holde styr på regler, papirer, medicin osv. inden ferien, og du finder specifik information om posedialyse, hæmodialyse og hvis du er transplanteret.