Vaccine

Får nyresyge tilbudt AstraZeneca vaccinen?

Vaccine

Foto af Thorbjørn Deele

Nyreforeningens medlemmer er bekymrede for, om de bliver tilbudt AstraZeneca vaccinen. Den bekymring deler vi i Nyreforeningen. For AstraZeneca vaccinen er langt mindre effektiv end de to andre vacciner – PfizerBioNTech og Moderna, som er på markedet lige nu.

Første forsøg viser, at AstraZeneca vaccinen kun beskytter med omkring 60 procent mod COVID-19, mens PfizerBioNTech og Moderna beskytter med omkring 95 og 94,1 procent.

Mange personer med nyresvigt, herunder dialysepatienter, er i særlig øget risiko for et alvorligt forløb ved smitte med COVID-19.  For at beskytte denne gruppe mener Nyreforeningen, at de skal modtage den mest effektive vaccine.

Er man transplanteret og modtaget immundæmpende medicin, har vacciner typisk en ringere effekt. Det vil betyde, at vi risikerer, at vaccinen har en for lav effekt på transplanterede. Det giver derfor ikke mening at tilbyde denne vaccine til transplanterede. AstraZeneca har da også et forsigtighedsprincip med hensyn til patienter hvis immunsystem ikke fungerer korrekt, eller som tager medicin, der svækker immunsystemet.

Vi har derfor sendt vores bekymring til Sundhedsstyrelsen og er i fortsat dialog med både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Vi forventer ikke, at AstraZeneca vaccinen vil blive tilbudt nyretransplanterede eller personer med nyresvigt.

Vi er på sagen og hører gerne fra dig

Det er ikke muligt selv at vælge hvilken vaccine man får. Men vi vil arbejde for, at de mest udsatte får den vaccine, som dækker bedst. Hvis du tilhører gruppen af patienter i særlig øget risiko og skulle få tilbudt AstraZeneca vaccinen vil vi derfor gerne høre fra dig. Skriv i såfald en mail til mail@nyre.dk