Emma Christensen

Emma holder påskefrokost over Skype

– Man når lige at komme op på hesten igen. For så at blive skubbet ned. Komme op. Og blive skubbet ned.

Emma Christensen har været nyresyg halvdelen af sit liv. Hun er 23 år.

Lægerne er stadig lidt i tvivl om en nøjagtig diagnose, men det er noget med en autoimmun sygdom, hvor Emmas eget immunforsvar går ind og angriber små filtre i nyrerne.

– Jeg blev syg, da jeg var 12 år. Transplanteret i 2009 med min fars ene nyre, men det holdt kun i tre år. I 2012 kom jeg i dialyse igen i seks år frem til 2018, hvor jeg blev transplanteret igen med min mors nyre. Og det går rigtigt fint. Stadigvæk.

Emma bor i Hjørring, hvor hun i øjeblikket er i frivillig isolation i sin lejlighed på grund af Coronasituationen. Den ser hun for øvrigt som endnu et eksempel på at blive skubbet ned fra den hest, hun lige var kommet op på.

Spontanitet kom til at betyde meget

Først var der årene, hvor hun ikke var syg. Så kom transplantationen med håbet om et normalt liv, der brast efter blot tre år. Så seks år i dialyse indtil transplantationen, der gik godt lettede hendes liv i 2018.

– Da jeg var i dialyse, var jeg meget bundet til at sidde til en maskine. Tre timer dagligt i seks dage om ugen i hjemmedialyse. Så da jeg blev transplanteret, kom friheden til at betyde rigtigt meget. Det, at kunne være spontan, fik stor betydning for mig, fortæller Emma, der laver en masse kreative ting hjemme.

Hun maler en kommode, tegner og spiller computerspil. Det er multiplayer-spil såsom Mindcraft, World of Warcraft og SCP Secret Laboratory.

– Sådan nogle spil, hvor vi alle sammen kan spille sammen og råbe lidt af hinanden.

Det er aktiviteter hun stadig kan lave trods Corona-situationen. Hvor hun ellers føler sig skubbet ned af hesten igen. Bundet til hjemmet. Uden mulighed for spontanitet.

Forklaringer i øjenhøjde

Unge-weekenden er aflyst. Det samme er en planlagt tur til London til maj. Hendes venner og lillebror på 15 år kan ikke bare smutte ind og besøge hende, og turene med sin far til byggemarkeder efter hans arbejdstid er også lagt på hylden.

– Men sådan er det. Og næste NFBU møde bliver en påskefrokost på mandag, hvor vi er sammen over Skype. Det bliver hyggeligt.

Første gang Emma var på Unge Weekend var som 19-årig.

-Det var så fedt. Det her er mit andet år, hvor jeg er med i arbejdsgruppen. Jeg håber, at kunne give den samme oplevelse videre til andre, fortæller Emma, der forklarer, at den specielle oplevelse hænger sammen med at komme ned på jorden igen og snakke med nogle, der har været igennem de ting, hun selv skulle igennem. At være i øjenhøjde.

Før Skype-frokosten med NFBU holder Emma også en påskefrokost med sig selv påskedag.

­- Hvor jeg køber noget lækker fisk. Man må godt flotte sig lidt selv om man er alene, fortæller Emma, der måske får nogle af vennerne med til frokosten over Skype.

Og så i øvrigt håber på, at skæbnen, når Corona-krisen er drevet over, ikke vil skubbe hende ned af hesten igen.