Diabetesmiddel kan hjælpe nyresyge

Læge med rapport og piller

Et diabetesmiddel har vist sig at være effektivt mod kronisk nyresygdom og kan muligvis mindske behovet for dialyse.

Midlet er blevet undersøgt i et studie, der blev offentliggjort 31. august på den europæiske hjertekongres ESC.  Siden er studiet omtalt i det svenske tidsskrift Ny Teknik og i en pressemeddelse fra ERA-EDTA, der er den største verdensomspændende nefrologiske sammenslutning.

“Store nyheder for patienter med kronisk nyresygdom, siger professor Christoph Wanner, der er præsident for ERA-EDTA i en pressemeddelse. Her konkluderer han, at vi nu har et helt nyt, men meget effektivt stof.

Man ønskede at finde en metode til forbedring af forhøjet blodtryk hos personer med type 2 diabetes og fandt et længe savnet stof til at forhindre kronisk nyresygdom.

Dapagliflozin

Studiet bliver kaldt DAPA-CKD og var oprindeligt målrettet personer med type 2 diabetes og nyresygdom. Det blev stoppet før tid for at blive implementeret og handler om en behandling, der mindsker risiko for hjertekarsygdomme og tidlig død hos personer med moderat nyresygdom – både hos dem, der har diabetes og nyresygdom og hos dem, der kun har nyresygdom.

Som en del af studiet har man over det meste af verden, også her i Danmark undersøgt effekten af stoffet dapagliflozin som behandling mod nyresygdom hos både personer med diabetes og personer uden diabetes.

I løbet af to år kunne forskerne påvise en lavere dødelighed på 30-40 procent, færre nyrekomplikationer og mindre risiko for hjertesvigt som følge af medicinen.

Største fremskridt i 50 år

”Det er den mest overvældende effekt, jeg har set i et studie. Resultaterne peger på en behandling for moderat nyresygdom – en alvorlig, kronisk sygdom, der rammer millioner af mennesker og hvor blodtryksbehandling hidtil har været eneste behandling. Her er et potentiale for virkelig at forbedre behandlingen og ændre på en alvorlig diagnose. Jeg ser det som det største behandlingsfremskridt for tidlig behandling af nyresygdomme siden de første nyretransplantationer for mere end 50 år siden” siger forskningsleder Peter Rossing fra Steno Diabetes Center.

Glad formand for Nyreforeningen

Nyreforeningens formand Jan Rishave synes det er dejligt, der forskes og samarbejdes overalt i verden. Det giver resultater:

”Dette forskningsprojekt har store perspektiver for nyre- og diabetes patienter. Tænk at vi endelig får en medicin, der kan stoppe nyresygdom i tidlige stadier. Det kan spare mange for dialysebehandling eller transplantation, og færre vil dø af nyresygdom ikke bare i Danmark, men over hele verden. Jeg håber, den nye medicin hurtigt kommer igennem systemet, så den kan gøre gavn med det samme”, siger Jan Rishave.

Præsenteres på to store lægefaglige konferencer

Præsentationen af resultaterne af DAPA-CKD-studiet er spredt over foreløbigt to store, lægefaglige konferencer, nemlig den europæiske hjertekongres ESC ider fandt sted 31. august og den europæiske diabeteskonference EASD i september. På den sidste deltager Peter Rossing fra Steno Diabetes Center i en timelang session med præsentation af resultaterne.

”Nu skal det diskuteres, om behandlingen kan anbefales til personer med nedsat nyrefunktion med eller uden diabetes. Da dette er et enkelt studie, om end resultaterne er store, kan andre studier være nødvendige, før man kan anbefale behandlingen til især personer uden diabetes,” understreger Peter Rossing.

Deltagere fra Nordjylland og hovedstaden

Der deltog samlet 4304 personer i studiet, hvoraf halvdelen blev behandlet med dapagliflozin og halvdelen med placebo (inaktiv behandling).

I løbet af godt to år kunne forskerne påvise en 40 procent lavere dødelighed hos de personer, der fik dapagliflozin sammenlignet med placebogruppen. 197 hændelser mod 312 i placebo-gruppen. Derudover var der lavere risiko for hjertekarsygdom, blodtrykket var lavere og forværringen af nyresygdom blev nedsat eller bremset.

I Danmark har der deltager personer med diabetes og nyresygdom fra bl.a. Steno Diabetes Center Copenhagen, Steno Diabetes Center Aalborg, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet og Sjællands Universitetshospital Roskilde. Peter Rossing sidder i styregruppen for studiet, der har deltagelse af 21 lande verden over.

Læs artiklen i Oxford Academic her

Læs artiklen fra svenske Ny Teknik her

Læs pressemeddelsen fra ERA-EDTA her

Læs nyheden hgos Steno Diabetes Center